AMSTERDAM - Wat doe je als bareigenaar naast drank en hapjes uitgeven? Luisteren en die luisterverhalen opgedaan o.a. in Sociëteit de Kring zijn nu, jaren later, samengevat in het korte verhalenbundeltje "Een glas vol verhalen".


Francis Van der Knaap, oud-medewerker van Sociëteit de Kring, een van de kunstenaarsverenigingen in Amsterdam werd o.a. door Henk Hofland gemaand; "Wel onthouden en opschrijven hoor.." Nu vertel je eigenlijk niet aan anderen door wat er in de Kring gezegd wordt, of gedaan is. Je mag er ook niet fotograferen dus wat zou er in dit boekje staan? Want er is al eens een groot boek over de Kring uitgegeven.

Het zijn 'herinneringen ' van de oud-eigenaar van bekende plekken als Harry's Cocktail Bar op het Spui en Mulliner's Wijnlokaal op de Lijnbaansgracht in Amsterdam. Zijn 'Kring-tijd' blijft bovenkomen in de korte verhalen, vele mensen leven niet meer, maar wij kennen nog wel hun namen, ook van de levenden. En dit zijn maar enkele verhalen die in het geweldige geheugen van Van der Knaap bovenkomen! En veel heeft ie wel in zijn hoofd maar uit discretie niet gebruikt. Geschreven zoals hij het ook woordelijk kan herhalen.

Mulisch komt erin voor, Hofland, portier Henk, Henk Schifffmacher, Jan Cremer, Johnny de zelfkikker, Herman Krikhaar, Prins Willem Alexander, Johannes van Dam en vele anderen. Er ontbreekt helaas een namen-index, maar zoals van der Knaap zelf zegt... "Ik ben geen schrijver maar ik vertel herinneringen door". Over hoe soms grote mensen, 'kinderen' kunnen blijven in hun gedragingen. Om misschien de spanningen van 'het bekend zijn' eruit te krijgen?! Er zitten kleine juweeltjes bij.

De winst-opbrengst van het boekje dat in de boekhandel te verkrijgen/bestellen is gaat naar de Poezenboot Amsterdam, aldus de auteur. Een plek waar zijn eigen kat "Kat" geheten ook vandaan komt. Op 15 juni om 19.00uur is zijn verhaal te zien en te horen in het programma Briljantjes op Salto tv.