NOORD-HOLLAND - De economie in Noord-Holland groeide in 2016 met 2,8% het hardst van alle provincies. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Noord-Holland wordt gevolgd door Overijssel en Noord-Brabant. De trend van economische groei was in 2016 in vrijwel alle regio’s zichtbaar.

De economie van Noord-Holland werd weliswaar geraakt door de slechte prestaties van de financiële sector. Tegelijkertijd profiteerde de provincie van de sterke groei in de advisering, onderzoek en overige speciaal zakelijke dienstverlening. En vooral van de bovengemiddelde groei van de verhuur van en handel in onroerend goed. Noord-Holland heeft een aandeel van 21% in de totale Nederlandse economie.

Zaanstreek sterkst groeiende regio

Met 3,3% groeide de economie van de Zaanstreek in 2016 het sterkst van heel Nederland. De voedingsmiddelenindustrie stimuleerde de economie van deze regio flink. Ook de regio Haarlemmermeer kende een sterke groei van 2,9%. Dat is vooral te danken aan Schiphol. Haarlemmermeer deelt de tweede plek met Delfzijl en Utrecht West.

Amsterdam profiteert van groei handel onroerend goed

Van de 4 grote steden had Amsterdam met 3% de sterkste groei. De hoofdstad profiteerde sterk van de groei van de verhuur en handel in onroerend goed.