AMSTERDAM - De interactieve stop-motion animatie installatie Ecognosis N52°19'42 E4°53'34 van kunstenaarsduo BetweenTwoHands is tot en met 16 januari 2022 te zien bij kunstinstelling Zone2Source in het Amstelpark in Amsterdam. De installatie is dagelijks van 12.00 tot 18.00 uur van buitenaf door de vensters van het Glazen Huis te bekijken.

De stop-motion animatie installatie Ecognosis N52°19'42 E4°53'34 is geïnspireerd door het boek The World Without Us van Alan Weisman. In dit boek beschrijft Weisman hoe de natuur de wereld weer overneemt zodra de mens verdwijnt. In Ecognosis nemen planten en insecten langzaam maar zeker de door de mens gemaakte omgeving over. Dit roept de pijnlijke vraag op in hoeverre de natuur de mens nodig heeft of beter af is zonder de mens.

Kunstenaarsduo BetweenTwoHands (Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek) bouwde in het Glazen Huis van Zone2Source een woon- en slaapkamer van tweedimensionale, kartonnen meubels. Hierop worden stop-motion animaties van planten en insecten – deels afkomstig uit het Amstelpark – geprojecteerd.

Alle animaties zijn gemaakt van met de hand vervaardigde tekeningen, gouaches en objecten bestaande uit verschillende materialen zoals klei, papier-maché, aluminiumdraad en textiel. In de vensters zijn ook voorbeelden van de objecten en de tekeningen te zien.

Ecognosis is gratis en zonder QR-code toegankelijk en is dagelijks van buitenaf te zien tussen 12:00 – 18:00u. Het werk is interactief, door geluid te maken reageren de geanimeerde flora en fauna op ons: de menselijke soort.

BetweenTwoHands bestaat uit het kunstenaarsduo Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek. Samen maken zij beeldende theatrale installaties, die op festivals, in musea en theaters in binnen- en buitenland vertoond worden.

Zone2Source is podium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark, aan de rand van Amsterdam. De kunstinstelling wil bezoekers op nieuwe manieren de natuur en onze omgeving laten ervaren. Zone2Source wil het Amstelpark, dat in 1972 werd aangelegd voor de Floriade, de komende jaren verder ontwikkelen tot een park voor kunst en ecologie.

zone2source.net/ecognosis/