AMSTERDAM - Een tijdje terug schreven wij dat je in Amsterdam een duurzaam kerstboomkruis kon kopen Het kostte 25 euro extra en na gebruik van de boom schroefde de koper het er zo vanaf voor volgend jaar! Het leek een mooi duurzaam idee.


Die proef op de som hebben sommige mensen genomen. Een boom stond al buiten toen een van de eigenaren dacht; “het duurzame kruis’ zit er nog op. En 2 behulpzame buren, ondanks corona, dachten hier wel even te helpen.

Helaas een duurzaam kerstboomkruis wordt er misschien wel ingedraaid maar… volgens de kenners druipt de boom ook hars binnenin. Dat betekende dat wel de 2 stukken hout en een ring vrijkwamen maar dat de ‘bout’ er niet gewoon uit te draaien was.. De houthakkers in spe hebben met slechts een ijzerzaag(jawel) die voorradig was, de boomstronk doorgesneden. Een hele klus, zweetdruppels al over en daar was ie; “de moer kwam vrij, wel aan een stuk boomstronk” en het houten kruis zelf was al los…!

De stronk met moer en houten stukken, nu opgeborgen, gaan volgend jaar mee naar dezelfde kerstboomverkoper aldus de eigenaar! Na een aangeboden verkwikkend Nieuwjaarsdrankje gingen de ‘houthakkers’ weer naar huis. Waarop, na het verhaal later verteld te hebben, iemand vroeg; “Werd er misschien met duurzaam kruis ‘slechts’ het hout bedoeld en niet de bout?“