AMSTERDAM - Vanaf eind november 2017 tot eind februari 2018 vinden dunningen plaats in het Amsterdamse Bos, op werkdagen van 7:30 tot 16:00 uur.

Ieder winterseizoen wordt in een deel van het Amsterdamse Bos een aantal bomen gekapt. Dit noemen we het ‘dunnen' van een bos. Door het uitvoeren van dunningen kan het nog jonge bos zich goed ontwikkelen tot een gezond en oud bos met grote bomen.

Door sommige bomen te kappen krijgen de ‘buur-bomen' die blijven staan, meer groeiruimte. Ze krijgen meer takken en wortels en worden sneller dik. Stevige gezonde bomen zijn beter bestand tegen ziekten en stormen. De bomen die uiteindelijk overblijven noemen we de ‘toekomstbomen'.

Blessen

De bomen die moeten wijken worden gemarkeerd (dit noemen we 'blessen') en worden omgezaagd of geringd. Het dode hout van de omgezaagde bomen laten we liggen. Hiervan profiteren allerlei mossen, planten en dieren. In de eerste 25 meter langs de paden halen we de meeste stammen weg. Dit past in het beeld van een parkbos dat we in een deel van het Amsterdamse Bos nastreven.

Op onderstaande kaart is het gedeelte van het Bos te zien waar de dunningen in 2017-2018 plaatsvinden (omlijnd).

Veiligheid

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Bij mogelijk gevaarlijke situaties worden paden afgezet. Wij verzoeken Bosbezoekers hier rekening mee te houden:

  • ga niet voorbij de afzettingen
  • ga niet in de bosdelen waar gewerkt wordt
  • houd honden aan de lijn