AMSTERDAM - Gisterenavond, op de donkerste dag van het jaar op 21 december, hebben duizenden Amsterdammers kaarsen voor hun raam gezet om zich uit te spreken tegen kinderarmoede. Grootschalig is mee gedaan aan de oproep van de stadscampagne 'Meisje met de zwavelstokjes' om geen kind in het donker te laten staan met een brandende kaars.

Met de campagne 'Meisje met de zwavelstokjes' wil kunstenaar Lucas De Man van en zijn Stichting Nieuwe Helden een maatschappelijk besef en een breed gedragen creëren onder Nederlanders om kinderarmoede tegen te gaan. Aan de hand van een speciale kaars en luciferdoosje wordt het aloude sprookje 'Het meisje met de zwavelstokjes' opnieuw verteld, lucifers aangestoken en start er een gesprek over kinderarmoede. Dit nieuwe 'ritueel' is door 12.000 Amsterdamse leerlingen uitgevoerd.

De Hogeschool van Amsterdam, lectoraat armoede-interventie, doet onderzoek dat moet uitwijzen waar de opbrengst van de verkochte luciferdoosjes en kaarsen het best aan kan worden besteed in de strijd tegen kinderarmoede.

Amsterdam Light Festival
Aan een nieuwe groot lichtkunstwerk van het Amsterdam Light Festival werkten 1.000 kinderen samen met kunstenaar Aldo Brinkhof. Zij creëerden een meer dan 6 meter hoog meisje met een zwavelstokje in haar hand die aan en uit gaat.

Interviewserie over kinderarmoede
Negen Amsterdamse basisschoolleerlingen van 11 jaar hebben acht 'decision makers' uit de wereld van geld, economie en cultuur geïnterviewd over kinderarmoede in Nederland. De leerlingen interviewden: Barbara Baarsma, Reda Belkadi, Prinses Laurentien van Oranje Brinkhorst, Marjolein Moorman, Margrite Kalverboer, Kiza Magendane, Marieke Fieten en Peter Hein van Mulligen. De serie is onder andere te zien op het YouTube-kanaal van De Nieuwe Helden, Cinekid Play en via het Amsterdamse Salto kanaal.