NOORD-HOLLAND - Lyceum Sancta Maria uit Haarlem, Fons Vitae Lyceum uit Amsterdam en Vituscollege uit Bussum hebben de finale van kunst- en techniekwedstrijd Artcadia bereikt. Samen met acht andere scholen gaan zij nu strijden voor de winst tijdens de grote finale op 20 april 2022.

‘Artcadia, Imagine your future’ is een landelijk techniek- en kunstwedstrijd voor leerlingen in 2 havo/vwo. Stel je voor, je leeft in het jaar 2080. De stad, zoals je die in het begin van de 21e eeuw kende, bestaat niet meer. Hoe leven we met elkaar? Hoe ziet ons vervoer eruit? Hoe gaan we om met gebouwen, de ruimte, het water en ons milieu? Met deze vraagstukken die zich voordoen in de fictieve toekomststad, gaan scholieren onder begeleiding van docenten aan de slag.

De 125 deelnemende scholen uit Nederland en België stuurden vele maquettes, schilderijen, multimedia en andere creatieve uitingen in. Die werkstukken zijn door een deskundige jury beoordeeld en daaruit zijn de finalisten geselecteerd. Deze groepen werken hun projecten vervolgens verder uit en geven tijdens de feestelijke finale een presentatie. Dat gebeurt op woensdag 20 april 2022 in het Evoluon in Eindhoven. De finale wordt gepresenteerd door Jard Struik.

Snuffelen aan kunst en techniek

Artcadia wordt dit jaar voor de 14e keer gehouden. De wedstrijd is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, KNHM foundation en Canon Business Services om leerlingen van havo/vwo 2 te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Duizenden kinderen snuffelden de afgelopen jaren aan de combinatie van kunst en techniek. Zij bedachten creatieve technische oplossingen voor de problemen in de stad van de toekomst op het gebied van gebouwen, water, milieu en mobiliteit.

Kijk op www.artcadia.nl voor een overzicht van alle finalisten en hun projecten. Vorig jaar vond de finale via een live verbinding digitaal plaats, toen won ‘t Hooghe Landt uit Amersfoort met hun Kinetisch Huis, een hoog gebouw dat op drie manieren groene energie opwekt. Eerdere winnaars van Artcadia waren Tuinbouwschool Melle uit België (2019), het Dr.-Knippenbergcollege uit Helmond (2018) en het Cals College uit Nieuwegein (2017).