AMSTERDAM - In deze tijden met ernstige verhalen over vele doden bij woonzorgcentra schrokken wij van deze aanblik; een leeg verzorgingstehuis d'Oude Raai.


Gelukkig bleek bij navraag dat het bekende woonzorgcentrum d'Oude Raai, gelegen naast het Okurahotel op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam De Pijp, gerenoveerd wordt.

Het ontwerp uit 1975 is van architect Schippers. Op deze plaats stond overigens daarvoor het sportcomplex d'Oude Rai waar vele Amsterdammers gesport hebben. In de zomer waren er popconcerten. En daarvoor was het de plek waartentoonstellingen voor o.a. de Auto Rai werden gehouden, daarna kwam de overstap naar de Europaboulevard, naar de Nieuwe Rai.

Bewoners en medewerkers van d'Oude Raai zijn overigens tijdelijk verhuisd naar De Riekerhof in Amsterdam West. Zo te zien is men nog wel even bezig met de verbouwing.Stukje Historie; Eigenlijk had op deze plek in de Ferdinand Bolstraat het nieuwe Operagebouw dienen te komen, een plan reeds uit 1959. Daarom werd ook in 1971 het Okurahotel gebouwd. Door diverse conflicten liep het anders. Ook vreesden bewoners dat te veel mensen naar de Pijp zouden komen en dan zou de Pijp vast komen te zitten met verkeer.

De Gemeente Amsterdam wilde uiteindelijk het nieuwe Stadhuis en de Opera op een plek, Vlooienburg bij het Waterlooplein en er ontstond ruimte...waar men toen besloot een woonzorgcentrum te bouwen. De architecten van het Okura, Taniguchi en Shibata, waren minder gecharmeerd van dit gebouw, naast hun prachtige hotel. Okura werd overigens met een groot bedrag 'afgekocht', omdat beloftes niet na zijn gekomen door de Gemeente Amsterdam

Studio Dreams Come True