AMSTERDAM - Dit najaar reist de Doortrappen Karavaan langs de verschillende stadsdelen in Amsterdam. Het programma Doortrappen helpt ouderen veiliger en met plezier te blijven fietsen. We starten op donderdag 23 september in Amsterdam Centrum, waarna we doorreizen naar de andere stadsdelen. Ook zoeken we per stadsdeel naar de ‘Beste Doortrapper’ aan wie we tijdens de karavaan een prijs uitreiken.

Doortrappen Karavaan
Amsterdammers van 55+ zijn tijdens de Karavaan welkom voor een gezellig gesprek, advies over veilig(er) blijven fietsen of voor een beweeg les. Ook zal er een lokale fietsenmaker aanwezig zijn die een fietsencheck uitvoert en kleine reparaties aan de fiets. Verder kunnen bezoekers op de dag zelf ervaren hoe het is om met een fietsspiegel of helm op te fietsen tijdens een uitdagend parcours. In verschillende stadsdelen kan een fiets met lage instap of e-bike geprobeerd worden. Aan de eerste 50 mensen die langskomen in ieder stadsdeel, geeft Doortrappen gratis fietsspiegel weg!
De Doortrappen karavaan zal op verschillende dagen in verschillende stadsdelen van Amsterdam aanwezig zijn:

· 23 september 11:00 – 14:00: Centrum, Claverhuis (Elandsgracht)
· 25 september 12:00 – 16:00: West, Witte de Withplein (Burendag)
· 26 september 11:00 – 13:00: Noord, Roze Tanker Noorderpark
· 30 september 09:00 – 13:00: Zuidoost, Anton de Komplein
· 9 oktober 10:00 – 14:00: Nieuw-West, Osdorpplein Boulevard (onder voorbehoud)
· 13 oktober 11:00 – 14:00: Oost, Oostpoort (Oranje-Vrijsraatplein) (onder voorbehoud)
· 16 oktober 11:00 – 15:00: Zuid, De Boshalte

Beste Doortrapper nomineren
Veel ouderen in Amsterdam fietsen nog en blijven daardoor langer vitaal. Dat is bijzonder mooi en daar mag best aandacht voor zijn. Gemeente Amsterdam en het lokale Doortrappen team zijn daarom in ieder stadsdeel op zoek naar de ‘beste Doortrapper’ om hem of haar in het zonnetje te zetten. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de karavaan. Op dit moment is de zoektocht nog in volle gang. Dus ken of ben jij een fietser van 55+ die nog regelmatig op de fiets stapt of een bijzonder fietsverhaal heeft? Dan kan je deze persoon nomineren via doortrappenregioamsterdam@gmail.com.

Doortrappen tot je 100ste
Fietsen is een fijne manier om in beweging te blijven. Bovendien blijven ouderen mede door te fietsen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ze fietsen dan ook graag, willen graag blijven fietsen, maar zijn ook kwetsbaar in het verkeer. De gemeente Amsterdam heeft samen met het programma Doortrappen de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Dit doen zij met behulp van praktische fietstips, handige oefeningen om soepel te blijven en leuke activiteiten in Amsterdam.

Fietsactiviteiten
Het hele jaar door organiseert Doortrappen fietsactiviteiten voor ouderen. Meer informatie over Doortrappen en de activiteiten, vind je op www.doortrappen.nl. Voor alle activiteiten bij jou in de buurt, kijk je op de website bij ‘in mijn buurt’.