AMSTERDAM - Straten, verlichting, bomen, stoepen, parkjes. Over alles in de openbare ruimte is nagedacht. En er is altijd wel iemand met een nieuw plan of initiatief. Of het nou een dakkapel is, of een nieuw café. Maar hoe weet je nu waar wat mag?

Om op deze cruciale vraag sneller een duidelijk antwoord te geven, wordt de nieuwe Omgevingswet gemaakt. Slimme technologie kan hier enorm bij helpen. Hoe precies gaan we ontdekken tijdens de eerste Amsterdamse Hackathon Omgevingswet.

Op 22 september om half negen ’s ochtends start de 36 uur durende hackathon. Zo’n 60 developers, designers en experts bijten zich vast in twee uitdagingen. In die tijd maken zij nieuwe digitale tools, bijvoorbeeld een mobiele app, die Amsterdammers helpt bij het realiseren van hun plannen in de openbare ruimte. Bedrijven, professionals en studenten kunnen zich tot 7 september aanmelden. De hackathon vindt plaats op het creatieve NDSM terrein in Undercurrent. Deelname is gratis.

We vragen lef en een kritische houding, onder andere om ons te vertellen of de Amsterdamse plannen toekomstbestendig zijn.

De twee uitdagingen op de hackathon

We willen ontdekken hoe we beter en anders met ruimtelijke informatie, zoals bestemmingsplannen, vergunningen en beschikbare ruimte, kunnen werken. Het ontdekken en ervaren van de mogelijkheden van online technologie staat bij de hackathon centraal. Er wordt gewerkt met data en ervaringen van een afgerond project: de uitbreiding van ’t Brouwerij, een horecagelegenheid in Amsterdam Oost. We gaan kijken hoe we het proces met gebruik van digitale tools beter zouden kunnen doen. De teams gaan aan de slag met twee uitdagingen:

  1. Help Amsterdammers bij het digitaal zoeken en vinden van informatie over op wat wel en wat niet mag in de openbare ruimte
  2. Help Amsterdammers beter en tijdig hun belangen af te stemmen

Waarom een hackathon?

Een hackathon is een creatieve manier om in korte tijd outside-the-box oplossingen te maken voor een probleem. Voor studenten is het een kans om hun kennis in de praktijk te brengen en bedrijven en gemeente te ontmoeten. Voor bedrijven is het interessant om in contact te komen met de gemeentes die aan deze grote opgave werken. De gemeente brengt op deze manier veel kennis en expertise bij elkaar om tot slimme oplossingen te komen.

Samenwerking

Niet alleen gemeente Amsterdam, maar ook andere gemeenten (o.a. Den Haag, Rotterdam en Eindhoven) en de Rijksoverheid als opdrachtgever van de Omgevingswet en het digitaal stelsel, zijn aanwezig tijdens de hackathon. Zo kunnen we samen leren en ontwikkelen.

Aanmelden

Meer informatie en inschrijven via amsterdam.nl/hackathon