LEIDEN - Op 1 november a.s. verschijnt er een spannende en uiterst boeiende detective van de hand van een auteur die al zo’n 50 boeken op zijn naam heeft staan. Non-fictieboeken wel te verstaan.

Deze auteur, Prof. Dr. Klaas Smelik, schreef tientallen boeken over - met name- het Jodendom. Ooit, jaren geleden, schreef hij echter, als ‘uitstapje’ en omdat het Oude Egypte altijd zijn warme belangstelling heeft gehad, een detective die zich afspeelt in het Oude Egypte van rond het jaar 1100 BC.

Onlangs besloot Smelik dit verhaal te herschrijven en stuurde het nieuwe manuscript naar enkele uitgevers. Van Uitgeverij Doornwater ontving hij al snel een positieve reactie. De uitgever laat desgevraagd weten: “Klaas schrijft bijzonder boeiend en met duidelijk veel kennis over zoals het leven er in die tijd aan toeging en hoe een moord in die tijd werd opgelost. Niks geen DNA-onderzoeken en vingerafdrukken.”

'Dodenbrief'’ speelt zich af omstreeks 1100 vóór de jaartelling in Thebe, de zuidelijke hoofdstad van Egypte, waar corruptie en wanbestuur aan de orde van de dag zijn en graven worden geplunderd. Burgemeester Paser van Thebe wil ingrijpen, maar zonder succes. Door deze frustrerende situatie heeft hij geen aandacht voor de tragische ontwikkelingen in het leven van zijn zoon Chaj. Zal een dodenbrief aan zijn overleden vrouw Anchiry legeraanvoerder Chaj verlossen van zijn nachtelijke kwellingen?

Lancering
‘Dodenbrief’ zal op 29 november a.s. van 14.00 tot 16.00 uur gepresenteerd worden op een heel bijzondere, maar ook zeer passende locatie, namelijk in de Leemanszaal van het Rijksmuseum der Oudheden, aan de Rapenburg 28 in Leiden. Klaas Smelik zal het vertellen over de achtergrond en het ontstaan van ‘Dodenbrief’. Uiteraard is er gelegenheid hem vragen te stellen en een gesigneerd exemplaar aan te schaffen. ‘Dodenbrief’ is inmiddels (vooruit) te bestellen via www.uitgeverijdoornwater.nl.