AMSTERDAM - In verband met de verbouwing van de Nederlandse Bank is het beeld van Zadkine (1890-1967) tijdelijk verhuisd naar een opslag.


Kunstenaar Ossip Zadkine kreeg in 1963 van de Nederlandsche Bank de opdracht een derde versie van zijn beeld ‘La demeure humaine’ te maken. Het zou aan de gevel van het bankgebouw op het Frederiksplein komen te hangen. Dit om de honderd meter lange noordgevel te verfraaien en het horizontale karakter van de gevel te doorbreken. In 1966, werd het beeld daar geplaatst. Het vormde volgens Zadkine een synthese tussen de scheppende mens en de architectuur.

De bank zelf was nog niet opengesteld. Maar het beeld was er al wel. DNB kreeg toen wel kritiek van Nederlandsche kunstenaars die protesteerden dat een Nederlands bedrijf als DNB de opdracht aan een buitenlandse kunstenaar had gegeven. Twee dagen na de dood van Zadkine innovember 1967 werd het beeld alvast ‘onthuld’ als eerbetoon aan Zadkine.

Later na verbouwingen bij de DNB in 1990 en de komst van de ronde toren (De Satelliet), werd het beeld ‘La demeure humaine’ van de gevel verplaatst naar de ingang van de bank op het Westeinde en kwam nu op een bronzen sokkel te staan.

Het beeld was overigens al eens eerder weggeweest om mee te doen aan de sculptuurroute van Art Zuid in 2009. In verband met werkzaamheden bij de DNB duurde het even -tot 2011- voor het beeld teruggeplaatst werd bij de bank. Nu staat het beeld voor ongeveer 2-3 jaar in een opslag gestald.

Bron: DNB en wikipedia

-wordt vervolgd-