AMSTERDAM - Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum (foto: Harmen de Jong) Sandra den Hamer, directeur/bestuurder Eye Filmmuseum, heeft in goed overleg met de Raad van Toezicht besloten dat ze dit najaar haar functie van algemeen bestuurder van Stichting Eye Filmmuseum zal neerleggen.

Onder de leiding van Den Hamer is het filmmuseum in de afgelopen vijftien jaar getransformeerd tot een bruisend centrum voor filmcultuur en een eigentijds museum met internationale allure.

"In september 2022 werk ik precies vijftien jaar bij Eye. De eerste vijf jaar nog in het Vondelparkpaviljoen, waar ik samen met een (nog altijd) fantastisch team begon aan de voorbereiding en bouw van een nieuw museumgebouw, een nieuw collectiecentrum, de fusie van een aantal filminstellingen, de digitalisering van de collectie en vooral aan de ontwikkeling van een nieuwe identiteit en een nieuw programma.
In 2022 vieren we met trots en veel plezier tien prachtige jaren aan het IJ. Professioneel gezien is Eye (inclusief de mensen die er komen en die er werken) de liefde van mijn leven. Dat zal ook zo blijven. Het is tijd voor verandering. Nu de wereld na alle lockdowns weer open gaat, maak ik graag plaats voor nieuwe perspectieven. Zelf ga ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik blijf in ieder geval graag dicht bij de kunst, de film en de makers."

Sandra den Hamer (directeur Eye Filmmuseum)

"Sandra den Hamer heeft Eye tot een internationaal voorbeeld stellend filminstituut gemaakt, waarin het eigentijdse en het historische gelijk op gaan en de maker voorop staat. Het door haar gerealiseerde iconische gebouw neemt zijn bezoekers mee in veelzijdige en altijd verrassende filmavonturen. Zij vinden er de nieuwste en vergeten films, urgente releases, thema avonden, debatten, onderzoek, archivering, restauratie en digitalisering van het archief.

Sandra den Hamer heeft aanhoudend en met veel succes het belang van filmeducatie voor jongeren en scholieren uitgedragen evenals het belang van de Nederlandse film. Het unieke en geroemde tentoonstellingsprogramma heeft Eye een extra dimensie gegeven en laten zien dat film op een andere manier getoond en bekeken kan worden.

De Raad van Toezicht zal haar inspirerende en betrokken leiderschap missen en beschouwt het als zijn opdracht haar werk voort te zetten en levend te houden."

Lex ter Braak, voorzitter a.i. Raad van Toezicht Eye Filmmuseum

Op korte termijn zal de procedure voor werving van een nieuwe directeur/bestuurder worden aangevangen door de Raad van Toezicht* van Eye Filmmuseum.