AMSTERDAM - Inburgeringscursussen zijn belangrijk, maar wat als door het Corona-gebeuren de Nederlandse les stil staat?! Of dat je gewoon niet zoveel Nederlands-sprekenden kent? Dan is steun gevraagd door Amsterdammers voor Amsterdammers en daar is de Gemeente Amsterdam blij mee. Die steun gaat deze week onder andere van start in het hartje van Amsterdam.

Wijkcentrum d’Oude Stadt https://www.oudestadt.nl/ in de Kerkstraat heeft sinds kort vrijwilligers/bewoners en nieuwe Amsterdammers, na een oproep in Amsterdams Dagblad en buurtsites, met elkaar verbonden. Hoe? Door te helpen met het mogelijk maken van digitale taallessen. Vrijwilligers doen dat of via hun eigen plekje of maken via het wijkcentrum - onder corona-maatregelen - contact met de ’Nieuwe Amsterdammers’. De eerste inburgeringsproeven zijn al in september: dus het wordt hard werken. Taal, geschiedenis, cultuur en nog veel meer zijn de onderdelen van de cursus.

Ingeburgerde Kapper Mazinho uit de Kerkstraat, al 20 jaar hier, doet zelf ook veel vrijwilligers werk. Maar hij vindt het idee van taalsteun erg goed en is nu ook nieuwe Amsterdammers met taalproblemen aan het doorsturen! Denis, een geweldige kapper, van oorsprong uit Brazilië, is een van deze Amsterdammers die ons meldt; “Ik woon bijna 3 jaar in Nederland. Ik heb al 6 maanden geen les gekreegd, mijn leraar oud is”. Dit verhaal -te weinig oefening- speelt bij meerdere mensen die Nederlandse les nodig hebben. Of de app van Maria (ik heb 46 jaar), ook uit Brazilië, is manicure en pedicure; “Het is een schaamte, maar 14 jaar ik won hier.” Zij wil beter Nederlands leren spreken en gaat de komende tijd digitaal oefenen met een van de andere vrijwilligers. Die het zelf weer een uitdaging vinden om iemand onze mooie taal bij te brengen en het is een bijzondere sociale ondersteuning. Het wordt nu 1-2x per week hardop oefenen via de computer!

Het Wijkcentrum anticipeert vast op de nieuwe regelgeving en steunt de gemeente Amsterdam en nieuwe Amsterdammers; Op 1 januari 2021 komt er namelijk een nieuw inburgeringsbeleid. Inburgeren vindt dan meer in de praktijk plaats: ontmoetingen met Nederlanders (ook via Zoom nu en straks in het echt) en werkervaring opdoen. Ook worden Gemeenten, zoals Amsterdam, weer verantwoordelijk voor het regelen van de inburgering, niet meer de nieuwe Amsterdammers zelf. Lees alles over het nieuwe inburgeringsbeleid.