ZAANSTAD - De A8 bij knooppunt Zaandam, waar vanmiddag in de middenberm een sinkhole werd ontdekt, blijft naar verwachting tot 5.00 uur morgenochtend dicht.

Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat aan NH Nieuws weten. "Ze zijn nu met groot materieel ter plekke, en de aannemer kan aan de slag." Hij benadrukt dat de eindtijd van 5.00 uur een prognose is. "Want we weten niet wat de aannemer allemaal nog tegenkomt. We gaan in ieder niet eerder open dan dat het weer veilig is."

Na de ontdekking werd een rijbaan afgesloten. Dat leverde het verkeer in de avondspits wat vertraging op. De wegbeheerder verwacht dat de werkzaamheden vannacht nauwelijks voor overlast zullen leiden.

En zelfs als de streeftijd van 5.00 uur niet wordt gehaald en verkeer in de ochtendspits toch moet omrijden, zal de overlast binnen de perken blijven. "Gelukkig is het nog vakantie en is er daardoor minder verkeer." Bovendien gaat het om de A8 in noordelijke richting, die in de ochtendspits doorgaans minder druk is dan de A8 richting Amsterdam.

Complexe operatie
Dat het zo lang heeft geduurd voordat de aannemer met de reparatie kon beginnen, heeft te maken met de complexiteit van de operatie, legt Rijkswaterstaat op haar website uit.