AMSTERDAM - Na de nodige tegenslag is het eindelijk zover: volgende week gaat starten we met het plaatsen van het glas in de kap van station Noord. Projectleider Mark Nieuwenhuis vertelt hoe de komende werkperiode eruit ziet.

Mark: “Het glas zal dit weekend arriveren, zodat er volgende week gestart kan worden.” Veel voorbereidend werk is er ook al gedaan. Mark: “De profielen waarin je het glas bevestigt zijn al aangebracht, zodat de bouwers meteen over kunnen gaan op plaatsing. Passanten kunnen dus half september zien hoe de beglazing op zijn plek wordt gehesen.”

Van binnen naar buiten

Mark vervolgt: “Een kraan zal het glas van buitenaf aanreiken, terwijl de bouwers op de gigantische steigers binnenin de kap staan. Je moet je voorstellen dat de kap zelf ondersteund wordt door 10 spanten waardoor er 9 werkvlakken ontstaan. We hebben besloten om van binnen naar buiten te werken. Dit houdt dus in dat we in het midden beginnen en we vervolgens met twee teams naar de buitenkanten toe werken.”

Aluminium op de spanten

Intussen wordt er ook nog gebouwd aan de spanten zelf. Mark: ”Deze moeten bedekt worden met aluminimum. Helemaal bovenop het dak, vlak tegen de spanten aan, zullen we daarom nog geen glas aanbrengen. Hier komt eerst hout waarop de bouwers kunnen staan om ook dit aluminium op een veilige manier te bevestigen.”

Ambitieus

We zijn benieuwd of Mark blij is dat het nu echt begint. “Jazeker! Hier hebben we zo lang naartoe geleefd. Tegelijkertijd wordt het ook best spannend. Omdat er nog een aantal andere partijen na ons aan de beurt zijn, de kunsttegels op het perron moeten bijvoorbeeld nog gelegd worden, is het streven nu om op 7 december klaar te zijn met het glas op de kap. Dat is ambitieus, omdat er bij harde wind en regen niet gewerkt mag worden vanwege de veiligheid van de bouwers en van automobilisten. Ik hoop dus dat vandaag geen voorbode is en het een natte en stormachtige herfst wordt!”

Volgende week zal fotograaf Gé Dubbelman een fotoreportage van het werk maken en intussen kunt u natuurlijk ook al de webcam in de gaten houden.

Bekijk de projectsite voor meer informatie.