AMSTERDAM - Het Minimal Music Festival (woensdag 3 t/m zondag 7 april 2019) in Muziekgebouw aan ’t IJ opent op woensdag 3 april om 19.30 uur met een uniek scheepshoornconcert door de Duitse geluidskunstenaar Christof Schläger. Met een installatie van 144 zelfgebouwde scheepshoorns speelt Schläger muziek van Arvo Pärt, Philip Glass, Steve Reich én werk dat hij speciaal voor de opening componeerde. Het openluchtconcert op de kade bij het Muziekgebouw is gratis toegankelijk en zal goed te horen zijn op en rondom het water. Het is het eerste concert van het vijfdaagse festival waarin het geestverruimende effect van minimal music centraal staat.

Geluidskunstenaar en instrumentenbouwer Christof Schläger (1958) uit het Duitse stadje Herne omschrijft zijn project Urban Horns als een spel met de landschappelijke ruimte. De hoorns, verdeeld over twee speelplekken op de kade bij het Muziekgebouw, worden bespeeld met perslucht. Door de gebouwen in de omgeving en het water treden er spannende geluidsreflecties en echo’s op. Zo ontstaat wat Schläger een ‘klankdiepte’ noemt, die afhankelijk is van de positie van de luisteraar. Het concert is een coproductie met het Goethe-Institut. Schlägers Urban Horns zijn eerder te zien geweest in Krakau, Lille, Barcelona, New York, Tel Aviv, Hong Kong, Helsinki en Shanghai.

Programma Minimal Music Festival compleet; veel randprogramma’s
Het festival telt maar liefst 14 unieke concerten in de Grote Zaal en het BIMHUIS. Daarnaast zijn er verschillende concerten elders in het gebouw, door onder meer de Zimbabwaanse Stella Chiweshe, de Mozambikaanse Zonke Family, de Japanse Sapphire Slows en het Berlijnse duo Driftmachine. Ook klinkt Simeon ten Holts Incantatie IV voor vier ruimtelijk opgestelde vleugels. Op zaterdagnacht is er een clubavond in samenwerking met De School. Overige festivalactiviteiten zoals talks, performances, workshops en dagelijkse radio-uitzendingen gaan dieper in op de werken en de transcendentale werking van minimal music. Ook is er kunstinstallatie te bewonderen van Joost Rekveld en een expositie over ruimteafval.

Het festival komt tot stand met steun van Fonds 21, Turing Foundation, Goethe-Institut, Aaron Copland Fund for Music, Ernst von Siemens Music Foundation, AMMODO en de Gemeente Amsterdam.

Informatie, programma en kaarten: www.minimalmusicfestival.nl