AMSTERDAM - Tijdens Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober 2018 is het depot van NEMO in Amsterdam-Noord gratis te bezoeken. Achter de deuren van het, normaal gesloten, depot van NEMO vind je meer dan 17.000 unieke objecten uit de historische techniekcollectie van NEMO. Haal herinneringen op of verbaas je over voorwerpen als een stropdaspers en boterverwarmer. Ervaar tijdens demonstraties met de Van de Graaff generator wat er gebeurt als er hoogspanning wordt opgewekt. Het depot is 6 en 7 oktober van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Tijdens Weekend van de Wetenschap kun je ook zelf aan de slag in het depot. Repareer een apparaat in het repaircafé, doe mee aan de NEMO collectiequiz of beleef een eureka-moment bij de workshop Laat je lampje branden. Het depot van NEMO is te vinden aan de Strekkerweg 41 in Amsterdam-Noord. Voor het bezoek tijdens Weekend van de Wetenschap is geen reservering of kaartje nodig. Meer weten? Zie: www.nemosciencemuseum.nl/depot.

Fototentoonstelling en verhalen
Naast de tentoongestelde collectiestukken in het depot, presenteert het Spaarnestad Fotoarchief een collectie oude fotobeelden die de apparaten uit de erfgoedcollectie in hun historische context plaatst. Ook vertelt journalist Bas Kok verhalen over de technische bedrijvigheid in Amsterdam-Noord.

Over de collectie van NEMO
Ons leven wordt al eeuwenlang beïnvloed door nieuwe uitvindingen en apparaten. Denk aan de komst van elektriciteit of telefonie. De objecten uit de NEMO erfgoedcollectie vertellen het verhaal van de mens en energie in de breedste zin van het woord: van koolspitslamp tot lantaarnpaal, en van stootspanningsgenerator tot antieke dynamo. De collectie bestaat uit meer dan 17.000 uiteenlopende, techniek gerelateerde voorwerpen. De erfgoedcollectie laat goed zien welke technische ontwikkelingen er in de afgelopen 150 jaar hebben plaatsgevonden. Een tastbaar verleden in de vorm van een bijzondere collectie.

Weekend van de Wetenschap, ook in het museum NEMO
Naast de speciale openstelling van het depot in Amsterdam-Noord, staat ook het museum aan het Oosterdok in het teken van Weekend van de Wetenschap. Je kunt meedoen aan extra workshops en genieten van demonstraties. Ontdek hoe wonderlijk wetenschap is in de spectaculaire demonstratie Wonder of Wetenschap met ijskoude en gloeiendhete experimenten. Lanceer een bruisraket, onderzoek zeepbellen, kom naar de Science Show van de Scheikundejongens en doe proefjes in het laboratorium.