AMSTERDAM - Afgelopen zaterdag 10 december 2022, hebben vele Amsterdammers een demonstratie bijgewoond bij het Entrepotdok waar Alliantie toch wil verkopen.

Onder de demonstranten, die de ijzige kou trotseerden, was o.a. spreker politica Lotte Terwel(PvdA), stadsdeelbestuurder Amsterdam Centrum. Al eerder in een thema-bijeenkomst bij Wijkcentrum d’Oude Stadt hadden Terwel en oud-ambtenaar Volkshuisvesting Lous Vinken een pleidooi gehouden om niet meer ‘huurwoningen te verkopen’!

Terwel’s inzet; “Van mij mag er geen enkele sociale woning meer in Amsterdam centrum verkocht worden.” En “Deze parels verkoop je niet!” Terwel trekt samen op met wethouder Pels van de centrale stad. De volgende maand zou de gemeente Amsterdam nieuwe afspraken hebben over samenwerking coöperaties o.a. met de Alliantie; daar lijken stevige gesprekken te worden gaan gevoerd!

Kortom Amsterdammers vinden dat het niet meer kan: verkopen van sociale huurwoningen onder de titel; ‘dat is nodig’. “Het is nooit de bedoeling geweest bij het afstoten van de woningbouwverenigingen dat daarna de verkoop stelselmatig zou worden ingezet. Een enkele keer is dat voorstelbaar, maar niet bij het enorme tekort aan sociale huurwoningen!” Aldus een van de demonstranten.

Alliantie is de samenvoeging van de Dageraad en Amsterdam-Zuid. Coöperaties in het Gooi, Almere en Amersfoort sloten zich daarbij . Het is nu tijd dat leden en het directiebestuur en de Raad van Commissarissen van Alliantie zich tegen deze Amsterdamse en andere verkopen van sociale huurwoningen keren vinden de betogers.

Het directiebestuur van de Alliantie wordt bestuurd door Rob Haans en Roelien Ritsema van Eck: In het Raad van commissarissen van Alliantie zitten o.a. Oud- Minister(PvdA)de heer A.P.W. Melkert (voorzitter), mevrouw A.H.J.M.F. Kiekels, (op voordracht van HBVA) de heer de A.C.deJong, de heer P.Rutte, mevrouw M. Seighali(op voordracht HBVA) en mevrouw I.M. de Bonth-Weekhout.