LEIDEN – Dinsdag 19 september a.s. verschijnt ‘Een passant’ van Sacha Bem bij Uitgeverij Doornwater. Bem heeft al de nodige schrijfkilometers gemaakt in de vorm van wetenschappelijke boeken, maar ‘Een passant’ is zijn romandebuut. Heel bijzonder.

‘Een passant’ vertelt het verhaal van Alphonse de Rochemaure, een intelligente man van lage adel in het Frankrijk van de achttiende eeuw. Een periode met belangrijke veranderingen in het Europese politieke landschap waarvan de gevolgen nu nog zichtbaar zijn.

Na een korte periode als kloosterling, is Alphonse de jonge secretaris van de gevolmachtigd minister van Frankrijk tijdens vredesbesprekingen in Utrecht, en vervolgens succesvol ambassadesecretaris in Rome, maar wanneer hij na geruime tijd weer in Frankrijk terugkomt blijken amoureuze verwikkelingen de oorzaak van een ingrijpende wending in zijn leven.

Voor velen is de periode waarin de roman zich afspeelt een onbeschreven blad. In ‘Een passant’ komt dit tijdsgewricht tot leven, evenals de personen die de geschiedenis mede hebben gevormd. Maar zeker zo belangrijk is dat Sacha Bem een roman heeft geschreven die de lezer nog lang zal bijblijven.

Uitgeverij Doornwater is trots op haar nieuwste uitgave: “Toen wij het manuscript ontvingen, waren wij direct onder de indruk van de bijzonder fraaie schrijfstijl die Sacha hanteert. Dát, in combinatie met het boeiende en intrigerende verhaal over Alphonse de Rochemaure en het waarheidsgetrouwe tijdsbeeld dat Sacha weet te schetsen door zijn uitgebreide kennis van de geschiedenis, bepaalde dat wij het direct eens waren over het feit dat we ‘Een passant’ wilden uitgeven.’

De auteur
Sacha Bem (1940) studeerde filosofie en doceerde jarenlang geschiedenis van de psychologie, wetenschapsfilosofie en filosofie van cognitie aan de Universiteit van Leiden. Hij is de auteur van enkele boeken op deze gebieden.