AMSTERDAM – Amsterdammers geven het contact dat zij met hun buren hebben gemiddeld een 7. Twee derde van de Amsterdammers vindt het contact met buren belangrijk (67%). Onder 55-plussers is dit zelfs 84%, zo blijkt uit een recent onderzoek van buurtplatform Nextdoor onder Amsterdammers.* Tegelijkertijd geeft minder dan de helft (46%) aan hun directe buren te kennen en benoemt 45% van de Amsterdammers dan ook dat het huidige contact met de buren beter kan. Onder Amsterdammers tussen de 18 en 34 jaar is dit zelfs 54%. De stad Amsterdam groeit, maar het onderlinge contact tussen buren niet. Op welke manieren kunnen buurtcontacten worden versterkt?

Hutjemutje op elkaar

Sinds de coronacrisis heeft Amsterdam weer een flinke groei doorgemaakt. De gemeente kreeg er het afgelopen jaar volgens het CBS iets meer dan 10.000 bewoners bij, waardoor Amsterdam nu meer dan 880.000 inwoners telt.** Met 6.096 adressen per vierkante kilometer kan bovendien worden gesproken van een hoge dichtbevolktheid.*** Kortom, we kruipen steeds dichter op elkaar, maar aan het onderlinge contact valt nog het nodige te verbeteren. Meer dan de helft van de Amsterdammers (55%) geeft aan (nog) niet deel te nemen aan activiteiten in de buurt, maar een kwart neemt weleens deel aan eet- of drinkactiviteiten zoals een buurtbarbecue en 28% organiseert graag activiteiten voor de buurt. Onder 55-plussers is dit zelfs 37%.

Volgens het onderzoek van Nextdoor heeft meer dan een kwart van de Amsterdammers de behoefte om de buren beter te leren kennen (29%) en zijn de beste manieren hiervoor:
1. Elkaar helpen (57%)
2. Samen iets eten of drinken (38%)
3. Samen iets organiseren (24%)

Vind je oppas om de hoek

Niet zo van het samen iets organiseren, samen klussen of samen tafelen? Oppassen blijkt ook een toegankelijke manier te zijn om met de buren in contact te komen. 42% van de Amsterdammers die kinderen hebben, laat de buren weleens oppassen op de kinderen. En bijna de helft van de Amsterdammers met huisdieren (48%) geeft aan dat buren zo af en toe op de huisdieren passen, bijvoorbeeld tijdens vakanties.

Beter een goede buur dan een verre vriend

En, je weet maar nooit wanneer die goede buurtcontacten nog eens van pas komen. Heb je jezelf per ongeluk buitengesloten? Voor een derde van de Amsterdammers is dat geen reden tot paniek, want zij hebben een reservesleutel bij de buren liggen en/of zelf de sleutel van de buren in huis.

Ook in contact komen met jouw buurtgenoten? Download de Nextdoor app.