AMSTERDAM - Willems Uitgevers viert dit jaar haar achtste verjaardag. Onderdeel van dit heugelijke feit is de lancering van Sportumi - Sportbibliotheek der Lage Landen én de lancering van een boek over ‘s werelds’ meest besproken voetballer aller tijden: Zlatan Ibrahimovic; de boomlange Zweedse international die menig voetballiefhebber met zijn geweldige acties in vervoering bracht en dat nog altijd doet.


Van 2001 tot 2004 vertoonde Zlatan zijn kunsten op de velden van Ajax. Hij werd door toenmalig coach, Co Adriaanse, naar de Amsterdamse club gehaald. Menig Ajax-fan zal zich het eerste doelpunt van de nieuwe aanwinst nog goed herinneren. In de klassieker tegen Feyenoord in De Kuip, scoorde Zlatan de 0-1 in een wedstrijd die Ajax met 1-2 won. Er zouden nog vele doelpunten volgen.


De nu al legendarische spits speelde echter ook bij Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain en Manchester United. Bovendien was hij van januari 2001 tot en met juni 2016 international van het Zweeds voetbalelftal, waarvoor hij 116 interlands speelde en 62 doelpunten maakte. Daarbij passeerde hij in 2014 Sven Rydell als topscorer aller tijden van het Zweeds elftal. In maart 2021 keerde Zlatan na vijf jaar terug als Zweeds international.
Zlatan spreekt! is geschreven door auteur en filmmaker Ben Redelings die zijn sporen in de boekenwereld inmiddels ruimschoots heeft verdiend met circa twintig sportboeken op zijn naam, die allemaal gretig aftrek vonden.


Met dit boek over ‘dwarsligger en fenomeen’ Zlatan en Sportumi – Sportbibliotheek der Lage Landen grijpt de Vlaamse uitgeverij overigens weer even terug naar hoe hun uitgeefavontuur van start ging. In 2014 begonnen de broers Raf en Tom Willems met Uitgeverij De Vliegende Keeper. Die richtte zich in eerste instantie, de naam getrouw, op de uitgave van sportboeken. Toen de broers in 2017 Willems Uitgevers oprichtten, kwamen daar de thema’s ‘gezondheid & welzijn’, ‘lifestyle & entertainment’ en ‘levensverhalen’ bij. Toch bleef De Vliegende Keeper een belangrijke pijler in het geheel en is de bibliotheek in sportboeken inmiddels royaal gevuld met prachtige uitgaven.


Sportumi betekent overigens 'aan sport doen' in het Esperanto. Een fraai gekozen naam voor deze bibliotheek aangezien het Esperanto een politiek neutrale, internationale taal is en de boeken uit deze bibliotheek eveneens gaan over onderwerpen (sporters) waarbij afkomst en politiek geen rol spelen.
Aan de bibliotheek wordt nu dus Zlatan spreekt! toegevoegd. Een boek vol knotsgekke, opvallende quotes die Zlatan in de loop der tijd heeft gebezigd. Verzameld en op aantrekkelijke wijze bij elkaar gezet door Ben Redelings, de succesvolste Duitse sportboekenschrijver. Kortom, een must have voor elke voetballiefhebber! 'Het beste voetbalboek aller tijden! Zo zou Zlatan Ibrahimovic het althans zelf zeggen. En natuurlijk heeft Zlatan altijd gelijk.


Rond 7 mei a.s. is Zlatan spreekt! te bestellen via alle reguliere kanalen en de plaatselijke boekhandel. Een 140 pagina’s tellende paperback met ISBN 9789493242104.