AMSTERDAM - Stadsdeel Zuid kent een grote instroom van buitenlandse werknemers, die komen werken bij internationale bedrijven op bijvoorbeeld de Zuidas. Daarom stond de beeldvormende vergadering van de bestuurscommissie Zuid in het teken van “Internationale stad”.

Beeldvormende vergadering

Op woensdagavond 20 september ging bestuurscommissie Zuid op het kantoor van IN Amsterdam (International Newcomers Amsterdam, voorheen bekend als het expat centrum) in toren I van het Amsterdam World Trade Center, in gesprek over het thema “Internationale stad”. Dit in het kader van een beeldvormende vergadering waarbij de bestuurscommissie op een openbare locatie in de buurt vergaderd. Zij willen graag horen wat er zoal leeft bij bewoners, instanties en ondernemers over een bepaald onderwerp.

Zachte landing

De avond werd geopend door de organiserende leden van de bestuurscommissie, Alexander Doijer en Yuen Ng. Vervolgens werd de officiële aftrap van de avond gegeven door directeur van IN Amsterdam: Els Bosma.

IN Amsterdam heeft een loketfunctie voor internationale werknemers, die komen werken en vaak ook wonen in Amsterdam. Zij helpen de internationals aan een 'zachte landing' en zorgen dat ze zich snel thuis voelen in de stad. Dat doen zij door informatievoorziening over praktische zaken: zoals het verkrijgen van werkvisa, zorgverzekering en belasting. Dit heeft als doel om internationals in staat te stellen om een goede aansluiting te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook wonen, onderwijs voor meegekomen kinderen en ontsluiting van (digitale) Informatie in het Nederlands behoort tot het takenpakket van IN. Naast internationale werknemers en hun bedrijven richt IN zich ook op buitenlandse studenten en stagiaires.

Meedoen in en met Amsterdam

Een tweede presentatie werd gegeven door vertegenwoordigers van e-commercebedrijf Booking.com, gevestigd in Amsterdam met een merendeel aan buitenlandse werknemers. De laatste presentatie was van Casa migrante, een organisatie die zich van oudsher inzet voor Spaanstalige arbeidsmigranten. Rode draad van de avond was dat Amsterdam altijd te maken heeft met instroom van internationals en het belang voor hen en de stad om deel te nemen aan het Amsterdamse leven en uit de ‘eigen bubbel’ te komen.

Welkom

Sebastiaan Capel, voorzitter van bestuurscommissie Zuid, sloot de avond af: Hij benadrukte het belangrijk te vinden dat, in de internationale stad die Amsterdam is, iedereen zich welkom en snel thuis voelt. Hij sprak zijn trots uit over het realiseren van meer internationaal onderwijs in stadsdeel Zuid. Zo verhuist de British school Amsterdam binnenkort naar een centrale locatie in de voormalig Havenstraatgevangenis en komt de Amsterdam International Community School (AICS) in een nieuw gebouw in Buitenveldert.