AMSTERDAM - Vanaf 1500 is deze Joodse bijbel, de Hillel Codex, het waardevolste manuscript van het Oude Testament, niet meer gezien, nu in deze tijd, de eenentwintigste eeuw, wordt er extra naar gezocht.

‘De Hillel Codex’ is een speurtocht naar deze bijbel. Een jonge joodse onderzoeker Max Blitz krijgt namelijk de opdracht van een Oostenrijkse verzamelaar van bijbels, Herbert Amann, deze bijbel te vinden. Tijdens het lezen komen dingen naar voren waar je bij de start geen vermoeden van hebt. Hedendaags, terug in de tijd, maar toch weer anders. Soms zijn dingen zo duidelijk omschreven over mensen dat je de figuren tot leven ziet komen.

Niet zo’n pil als De Da Vinci Code, maar een prettig leesbaar boek. Met leermomentjes over de Joodse geschiedenis en boeken. Spanning, verliefdheden en onderzoek naar deze bijbel “De Hillel Codex”. Het boek brengt u via Bregenz, Londen, Milaan en Mantua uiteindelijk naar de ultraorthodoxe joodse gemeenschappen van Monsey en New York. Soms vind je de hoofdfiguur Max Blitz onaardig, of erg verwend, soms is het zo eigentijds…Met een verrassend plot.

Het boek geeft u een kijkje achter de schermen van de internationale wereld van verzamelaars en onderzoekers van joodse kunst en oude manuscripten. En een blik in de gesloten wereld van de ultraorthodoxe joodse gemeenschap in de Verenigde Staten.

En zo is het debuut met een thriller van Prof.dr. Emile Schrijver(1962) een feit. Het boek doet het goed in de boekhandel: de tweede druk is onderweg.

Heeft de auteur tijd om straks een tweede boek te schrijven is voor de toekomst de vraag, gezien Emile Schrijver daarnaast Bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Joodse Boek aan de UvA is en Directeur van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam… Maar het wachten op en de realisatie van dit eerste boek is het waard om te hopen dat Schrijver over niet al te lange tijd doorkomt met een volgend boek!