AMSTERDAM - Uiterlijk donderdag 16 maart moeten ze worden ingeleverd: de middelbare schoolkeuzes van Groep 8. In Amsterdam betreft het een voorkeurslijst voor meerdere scholen en die kies je niet zomaar. Een grote overstap voor veel kinderen én hun ouders. De Weekend Academie helpt hen hierbij op 38 basisscholen in Amsterdam.

Zeker voor enig kinderen, oudste kinderen en kinderen met ouders die in een ander land op school zaten is deze overstap van basis- naar middelbare heel ingrijpend. Immers de school die je kiest is weer van grote invloed op de verdere ontwikkeling van het kind.

Rolmodellen voor de klas
Het programma De Grote Oversteek van de Weekend Academie bereidt Groep 8-ers voor op wat hen te wachten staat. Onder begeleiding van een ervaren coördinator geven stagiaires van verschillende HBO-opleidingen wekelijks lessen en individuele begeleiding. Zij hebben de middelbare school pas net achter zich gelaten, waardoor zij al snel als rolmodel fungeren.

In het eerste blok voor de kerstvakantie, gaat het over de verschillende niveaus en scholen die er zijn en hoe de inschrijfprocedure werkt. Ook worden er open dagen van scholen bezocht. De blokken erna gaat het onder meer over gedrag: schoolcultuur versus straatcultuur, feedback geven en ontvangen, een dagindeling op de middelbare school. Daarnaast zijn er voorbeeldlessen scheikunde en wiskunde en gaat het programma in op social media en cyberpesten. Ook wordt er geleerd hoe je je agenda kunt gebruiken, hoe je kunt plannen en welke leerstrategieën je kunt inzetten.

Er zijn meerdere voorlichtingen voor ouders en kinderen samen en 1 op 1 gesprekken om te ondersteunen bij de individuele schoolkeuzes. Nadat het kind eenmaal is begonnen op de middelbare school loopt het programma nog een paar maanden door, totdat de kinderen goed geland zijn op hun middelbare school.

De Grote Oversteek bestaat sinds 2017 en wordt momenteel uitgevoerd op scholen in Haarlem, Almere, Zaandam en Amsterdam, waarmee ruim 1500 kinderen worden bereikt.

"De Grote Oversteek heeft mij zoveel geleerd. Ik vind het heel spannend om naar de middelbare school te gaan, maar heb hierdoor echt een school gekozen die bij me past!" (Aiza, 13 jaar) (Kijk hier de Trailer).

Over de Weekend Academie

De Weekend Academie is in 2006 opgericht door Oguz Dulkadir en heeft het hoofdkantoor in het Talentenhuis in Osdorp. Zij bieden diverse begeleidingspakketten aan kinderen die het kunnen gebruiken op het gebied van huiswerk, sociale vaardigheden, maatschappelijke oriëntatie en gezond leven.

Belangrijk element zijn de gastlessen die worden gegeven door mensen vanuit de hele maatschappij: van een bekende Youtuber, tot een strafrechtadvocaat en een voetballer. Ze komen allemaal over de vloer bij de Weekend Academie. Heel belangrijk want rolmodellen bieden inspiratie en motivatie.

De Weekend Academie kreeg in 2017 het Appeltje van Oranje voor haar werk.