AMSTERDAM - Deze week is het precies 10 jaar geleden dat de eerste Blikopeners aangenomen werden in het Stedelijk Museum Amsterdam als peer educators. De Blikopeners zijn jongeren tussen de 15 en 19 jaar die met een frisse blik naar kunst kijken, en er graag over discussiëren.

Het Stedelijk introduceerde het fenomeen Blikopeners in 2008 en betrekt met dit initiatief op een succesvolle manier jongeren bij het museum. Het programma bevordert inclusie en belicht kunst vanuit een heel nieuw perspectief.

Elke zaterdag zijn de Blikopeners (herkenbaar aan hun rode jasjes) beschikbaar als gids in de vaste collectieopstelling STEDELIJK BASE, voor wie iets meer wil weten van de kunst. De jongeren staan ze open voor gesprekken over kunst, of over totaal iets anders. Ook kunnen bezoekers bij hen terecht voor advies of voor hun kritische mening over verschillende aspecten van het museum.

Als dank voor tien jaar geweldige ervaringen geeft het Stedelijk de Blikopeners vandaag, donderdag 27 september, hun eigen muur in het museum. Alle (ex)Blikopeners mogen hun welverdiende plek in het museum vereeuwigen door hun portret op te hangen aan de Blikopener-wall-of-fame.

Blikopeners gaan nog altijd door. Deze maand is de 10e groep Blikopeners aangenomen, en dat brengt het totaalaantal van alumni- en huidige Blikopeners op 150. Elk jaar worden er 15 nieuwe blikopeners aangenomen, en worden er zo weer 15 frisse blikken toegevoegd aan het Stedelijk-team. Naast rondleidingen in STEDELIJK BASE organiseren de Blikopeners diverse activiteiten, zoals avondlijke speedtours door exposities, workshops voor jongeren en het programma van de Museumnacht.

Viering donderdag 27 september
Het 10-jarig jubileum van de Blikopeners wordt donderdag 27 september gevierd in aanwezigheid van wethouder voor kunst en cultuur Touria Meliani. Om 16.45 uur wordt de Blikopener-muur onthuld, waarna alle huidige en voormalige Blikopeners hun eigen portret aan de muur kunnen hangen.