AMSTERDAM - Op zaterdag 19 oktober trekt de dansparade ADEV weer dwars door Amsterdam. Zoals elk jaar laat een bonte stoet van sound systems zich horen voor meer vrijplaatsen in de hoofdstad. Omdat er onlangs zoveel ontruimingen plaatsvonden, staat de parade dit jaar één minuut stil op de Dam om de gevallen vrijplaatsen te herdenken. Daarna haalt ADEV het hek van de Dam om dansend de vrije ruimte terug te claimen.

De theatrale openingsceremonie start om 13 uur op de Dam. Daarna voert de stoet van 12 wagens langs de Munt, het Rembrandtplein en het Waterlooplein om te eindigen op de Kop van het Java-eiland. Hierbij zal het verkeer en het openbaar vervoer worden stilgelegd. Om 21 uur is de demonstratie ten einde en gaat de muziek uit.

In het coalitieakkoord van het huidige stadsbestuur staat het voornemen om rafelranden en tegencultuur te beschermen. Van deze belofte komt echter niets terecht. Zo werd de vrijplaats ADM ontruimd en platgewalst, hoewel de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties het stadsbestuur had verzocht de ontruiming uit te stellen. Ook laat Groenlinks-wethouder Van Doorninck ecologische zorgboerderij De Boterbloem ontruimen en op Amsterdams laatste vruchtbare landbouwgrond zand storten. Ondertussen wordt de stad onbetaalbaar voor initiatieven zonder winstoogmerk en voor de mensen die de stad kleur geven.


Over ADEV
ADEV staat voor Amsterdam Danst Ergens Voor. ADEV is een non-commercieel alternatief voor ADE en een demonstratie voor en van subcultuur in de stad. Al sinds 2013 is de organisatie in handen van een collectief van krakers, toegewijde soundsystems en vrijgevochten kunstenaars. Samen strijden zij voor het behoud van vrije ruimte in en om de stad.