AMSTERDAM - Een langgekoesterde wens wordt werkelijkheid voor Het Scheepvaartmuseum en een aantal culturele samenwerkingspartners. Het museum ontving een cheque van 575.000 euro van de VriendenLoterij, zodat zij een eco-neutrale rondvaartverbinding in het gebied rondom de Plantage en het Oosterdok in Amsterdam kan lanceren. Via de nieuwe rondvaartverbinding worden (on)bekende attracties in de stadsdelen zichtbaar en op een duurzame wijze ontsloten voor publiek. Het verrassingsmoment aan Michael Huyser, directeur van het museum, was gisteren te zien tijdens een live-uitzending van Koffietijd. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2021 met een bedrag van bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.

Michael Huijser, algemeen directeur van Het Scheepvaartmuseum: "Met de Cultuur Ferry willen we onze bezoekers stimuleren om te kiezen voor duurzaam vervoer over het water. Juist in Amsterdam zijn het water en het cultureel erfgoed al eeuwenlang nauw verbonden. Vanaf het water kunnen onze bezoekers de verhalen van toen, nu en de toekomst beter begrijpen en ervaren."

"Via de VriendenLoterij Cultuur Ferry laat Het Scheepvaartmuseum het publiek kennismaken met bekende en minder bekende bezienswaardigheden van de Plantagebuurt en het Oosterdok. Dit deel van de stad is een oase, waarin cultuur en natuur hand in hand gaan. Culturele dagjesmensen stappen vanuit het Centraal Station zó op de duurzame vaarverbinding. Zo is een dagtrip in Amsterdam niet alleen leerzaam, maar ook nog eens leuk en duurzaam. Een origineel project waarin vele partners samenwerken en die nieuwe doelgroepen kan verleiden om op een laagdrempelige manier de stad en haar cultuur te bezoeken. Dat steunen wij graag vanuit de VriendenLoterij." aldus Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij.

De Cultuur Ferry
De Cultuur Ferry is een initiatief van culturele partners: ARTIS & Micropia, Buurtnetwerk de Plantage, Expeditie Oosterdok, Hermitage Amsterdam, Het Scheepvaartmuseum, Hortus Botanicus Amsterdam, Joods Cultureel Kwartier, Museum van de Geest | Outsider Art, Luther Museum, Nemo Science Museum, Museum Het Rembrandthuis, Stadsherstel (NACO-huisje) en Verzetsmuseum Amsterdam.

Nog een cheque
Algemeen directeur Michael Huijser nam niet alleen een cheque met een bijdrage voor de Cultuur Ferry in ontvangst. Hij ontving ook een cheque ter waarde van 450.059 euro, bestaande uit een vaste jaarlijkse bijdrage van 400.000 euro en een geoormerkte bijdrage van 50.059 euro.


Fotocredits: ©Redactie Koffietijd