AMSTERDAM - CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA en de HvA, viert van 11 t/m 15 oktober haar 50-jarige bestaan met de spectaculaire videoprojectie 'CREATIVITY RULES'. Dit gebeurt op de monumentale gevel van het CREA gebouw, de voormalige diamantslijperij 'Maatschappij' aan de Nieuwe Achtergracht 170.

Gevel als schilderdoek

De show is op maat gemaakt voor de architectuur van het gebouw en haar vele ramen. Hierbij breekt CREA op metaforische wijze haar gigantische gevel van ruim 60 bij 12 meter open. "De ruimte probeer je op dusdanige manier te manipuleren zodat je een visueel spektakel creëert, waarbij architectonische elementen in het gebouw gebruikt en verandert om een verhaal te vertellen. Daarbij gebruik je de gevel eigenlijk als canvas – als schilderdoek," vertelt Mark Thewessen, die samen met Coen Bouman en componist Joost van der Meer al ruim anderhalve maand bezig is met de productie. De show begint bij de oertijd waar de ruwe diamanten – de studenten – worden gevonden en door middel van creatieve en artistieke uitingen gevoed en gepolijst worden. Mark: "Creativiteit is eigenlijk de oorsprong van de oermens, waar zijn voedingsbodem begon, en CREA faciliteert dat."

Oudste stoom-diamantslijperij van Amsterdam

De voormalige diamantslijperij 'Maatschappij' werd in 1845 geopend en was eind 19e en begin 20ste eeuw het centrum van de diamantindustrie van de stad. De slijperij heeft haar dienst gedaan tot de jaren '60. Vanaf 2012 fungeert het nu monumentale gebouw als thuishaven voor CREA en als onderdeel van de Roeterseilandcampus, een van de vier open stadscampussen van de UvA. Dat is dit jaar 10 jaar geleden, een dubbel jubileum dus!

Een eigentijds cultureel studentencentrum

Achter de gevel van de monumentale diamantslijperij aan de Nieuwe Achtergracht bloeit een hedendaags cultureel studentencentrum met moderne faciliteiten. Hier ontmoeten jaarlijks duizenden studenten elkaar in cursussen en bij culturele activiteiten. CREA faciliteert in haar gebouw 56 studentenorganisaties; van de ASVA en de Centrale Studentenraad (CSR) tot de Muslim University of Amsterdam (MUSA) en A.S.V.Gay. Ook verzorgt de stichting meer dan 600 cursussen en workshops per jaar op het gebied van kunst en cultuur, en bieden de theater- en muziekzaal een brede programmering aan voorstellingen, concerten, debatten, lezingen en filmvertoningen met op jaarbasis meer dan 15000 bezoekers.

De show is gratis en vindt plaats van 11 t/m 15 oktober, elk half uur tussen 19.30 en 22.00 aan de Nieuwe Achtergracht 170 te Amsterdam. CREA nodigt iedereen uit om langs te komen en creativiteit samen te vieren!