AMSTERDAM - Wie kent Restaurant Levant op de Weteringschans 93 niet? (Net tegenover de tramhalte Rijksmuseum). Dat is bijna niet mogelijk! Want uit heel Amsterdam komen de Amsterdammers en de expats hier normaal dineren...


De Levant* is van oudsher de aanduiding voor het oostelijk deel van de Middellandse Zee: ‘…waar de zon opkomt’. 'Even' waren ze dicht...; maar vanaf deze week is Levant weer open; Voor straks een mooi terras aan het water, de lekkerste tapas (mezzes geheten), mooie gerechten van vegetarisch tot mooie gerechten met vlees. Menig dinertje met 10-20 mensen daar gezien. Maar ook voor een of twee personen -of meer- is dat nu ook weer mogelijk door het diner, of de hapjes op te halen!

Wie van een mooi smakelijk gerecht op 'Levantijnse' wijze houdt...gaat snel iets halen en geniet!

*De Levant is van oudsher de aanduiding voor het oostelijk deel van de Middellandse Zee: ‘…waar de zon opkomt’. De oorsprong van het woord ligt in het Franse begrip ‘se lever’, dat ‘opstaan’ betekent. De Europeanen, die zich in dit uitgestrekte gebied (o.a. Libanon, Syrië en Turkije) vestigden, werden Levantijnen genoemd. Het kosmopolitische Istanbul kende een grote Levantijnse gemeenschap. Deze oefende een grote invloed uit op de cultuur in deze stad: op de architectuur, op het toneel en de muziek, en niet in de laatste plaats, op de gastronomie en het sociale leven.