AMSTERDAM - De Amerikaanse componist Ellen Reid laat zich niet alleen gelden met premières in Het Concertgebouw en De Nationale Opera, waar haar opera The Shell Trial onlangs in première ging, maar ook in het Vondelpark. Speciaal voor het Amsterdamse park ontwikkelde de composer in residence van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest een nieuwe editie van haar SOUNDWALK. Met de gratis soundwalk app kan iedereen een unieke soundtrack van het Vondelpark ervaren, met muziek afgestemd op vele locaties in het park. Eerder maakte ze al versies van de Soundwalk voor onder andere Central Park in New York en Ueno Park in Tokyo. De Soundwalk Vondelpark is vanaf 6 april beschikbaar via www.ellenreidsoundwalk.com.


Soundwalk
Met haar soundwalk heeft Ellen Reid een nieuwe variant van kunst in de openbare ruimte bedacht. De app laat gebruikers op elke locatie in een park een andere compositie van Ellen Reid horen. Een groot open veld, de vijver of een klein paadje, alles heeft een eigen muziek. De onderdelen lopen naadloos in elkaar over, met soms een verrassing op dat ene speciale bankje in het park, een ‘musical easter egg’. Na het succes van de eerste Soundwalk in New York tijdens de coronapandemie volgden snel aanvragen uit andere steden in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Ellen Reid: 'Via een speciaal ontwikkelde app kies je zelf je pad, en daarmee ook de muziek die je hoort – die heb ik gecomponeerd naar aanleiding van mijn gevoel bij de omgeving. In Amsterdam hoor je iets anders dan in Londen. Maar het is altijd de luisteraar die uiteindelijk bepaalt wat er klinkt. De luisteraar maakt zijn eigen verhaal tijdens zijn wandeling, zoals je ook je eigen levensverhaal maakt.’ Deze vernieuwende manier van componeren geeft extra uitdagingen volgens de componist: 'Bij muziek voor op een podium is alles van a naar b gecomponeerd. Bij de walk moet het ook goed klinken als je van d naar a wandelt.’


Vondelpark
Het Vondelpark is misschien wel het bekendste stadspark van Nederland. Het park heeft sinds de opening in 1865 een rijke culturele en muzikale geschiedenis: van voorstellingen in de muziekkoepel tot de hippies in de jaren ’70 en de vele concerten het Vondelpark Openluchttheater. Met de Soundwalk wordt hier weer een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Componist Ellen Reid daagt in haar Soundwalk bezoekers uit om juist de minder bekende stukken van het park op te zoeken. Soms verstopt ze daar ook een muzikale verrassing voor de wandelaars.

Ellen Reid
Ellen Reid (1983) staat bekend als een van de meest veelzijdige, originele en vernieuwende componisten van haar generatie, zeker sinds ze in 2019 de prestigieuze Pulitzer Prize voor muziek kreeg voor p r i s m, een beklemmende opera over de psychische gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Reid werd geboren in Oak Ridge (Tennessee), waar ze zong in een kerkkoor, pianoles kreeg en toetsenist werd in een schoolband. Tijdens haar studie aan het Columbia College van de Columbia University begon Reid muziek te componeren voor toneelstukken en films. Aan het California Institute of the Arts vervolgde ze haar opleiding, waarna ze tweeënhalf jaar in Thailand woonde en werkte. Naast kamermuziek en orkestwerken, niet zelden in combinatie met elektronische klanken, schreef de Amerikaanse ook muziek voor film en televisie en creëerde ze geluidsinstallaties. Onder meer de grote orkesten van New York, Boston en Los Angeles voerden werken van haar uit; bij het Los Angeles Chamber Orchestra is ze artistiek adviseur hedendaagse muziek. In 2022 verscheen het album isomontrosity, een avant-pop-album waarop Ellen Reid samenwerkt met de zanger en producer Johan Lenox en dirigent Yuga Cohler. In het seizoen 2023-2024 is ze composer in residence bij zowel Het Concertgebouw als het Concertgebouworkest en verblijft ze in die hoedanigheid meerdere maanden in Amsterdam. Op 11 april klinken haar werken in de Kleine Zaal, op 13 en 14 november dirigeert Klaus Mäkelä in de Grote Zaal een nieuw opdrachtwerk voor het Concertgebouworkest. Lees meer over Ellen Reid en haar residency in de aprileditie van Preludium of op preludium.nl.

Donderdag 11 april Ellen Reid en leden van het Concertgebouworkest in Het Concertgebouw

Ellen Reid maakt geluidsinstallaties, houdt van elektro-akoestische muziek en is op verschillende manieren met klank bezig. Tijdens haar concert op 11 april combineert ze in de Kleine Zaal werk van zichzelf met dat van andere componisten die haar aanspreken. ‘Het belangrijkste is dat de avond een verhaal vertelt. Ieder muziekstuk gaat ergens over, maar dat bepaal je zelf als luisteraar. Iedereen beleeft het concert op zijn eigen manier en haalt iets anders uit de stukken. Goede muziek nodigt daartoe uit.’