AMSTERDAM - Op zondag 21 mei aanstaande is luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant van de Koninklijke Landmacht, gast-preker bij de Oudekerkgemeenschap in De Oude Kerk in Amsterdam. Wijnen is sinds 2019 commandant Landstrijdkrachten. Onder de noemer 'Het Hoge Woord', nodigt de kerkgemeente een keer per drie maanden tijdens de dienst een gast als preker uit, veelal afkomstig uit de wereld van politiek, cultuur, overheid of kunst. Schrijver Joris Luyendijk, journalist Kysia Hekster en rechter Edgar du Perron, gingen generaal Wijnen voor in Het Hoge Woord. De dienst in De Oude Kerk op zondag 21 mei start om 11.00 uur en is gratis toegankelijk. Na afloop is er koffie en de mogelijkheid om met Martin Wijnen na te praten.

Luitenant-generaal Wijnen (1966) spreekt in het oudste gebouw van Amsterdam over 'samen is geen zwaktebod', over het belang van 'samenkomen en samenblijven als wij beproefd worden'. "Als krijgsmacht zijn wij onderdeel van de samenleving, maar wij zijn ook weer een wereld op zich. Ik zoek graag de verbinding met de wereld om ons heen, om samen te kijken hoe we deze met z'n allen een stukje beter kunnen maken," aldus commandant landstrijdkrachten Wijnen.

In het oudste kerkgebouw van Amsterdam, is de preek door een prominente gast onderdeel van de gebruikelijke Bijbellezingen en liturgie die de betreffende zondag op het programma staan. Gastprekers verwerken hun eigen ervaringen en visie ten aanzien van Bijbelteksten. De Oudekerkgemeenschap wil met deze serie gastprekers een vernieuwingsslag slaan ten behoeve van de inhoud en aanwas van (nieuwe) bezoekers van de kerkdiensten.

Derde zondag van de maand


Elke derde zondag van de maand heeft de Oude Kerk een 'kerkvernieuwingsdienst'. Zo vindt na Het Hoge Woord van 21 mei op zondag 18 juni het eerste kerkatelier plaats waarin kunstenaar Jeanne van Heeswijk haar project It's OK....in de Oude Kerk verbindt met het preekmoment. Op zondag 23 juli is er een speciale Pride-dienst in het kader van Pride Amsterdam. En op zondag 20 augustus is een volgende aflevering van Het Hoge Woord met Madeleijn van den Nieuwenhuizen, van Zeikschrift. Op zondag 17 september is de officiële aftrap van het Kerkvernieuwingsproject van de Oude Kerk met de wereldpremière van een stuk dat de vermaarde componist Daan Manneke schreef voor organist Matthias Havinga en de Sweelinck-Cantorij van de Oudekerkgemeenschap.

Oudekerkgemeenschap


De Oudekerkgemeenschap is onderdeel van de Protestante Gemeente Amsterdam. De kerk dateert uit de 14e eeuw en is het oudste kerkgebouw van Amsterdam. De Oudekerkgemeenschap is een open en actieve kerk, midden in de zogenaamde rosse buurt. De kerk staat sinds jaar en dag open voor mensen van alle soorten en maten, geuren en kleuren. Elke derde zondag van de maand heeft de Oude Kerk een 'kerkvernieuwingsdienst'. Onder de noemer 'Het Hoge Woord', nodigt de kerkgemeente eens per drie maanden tijdens de dienst een gastpreker uit, veelal afkomstig uit de wereld van politiek, cultuur, overheid of kunst. De dienst start om 11.00 uur, is toegankelijk voor iedereen en wordt live uitgezonden. Eerdere gasten waren Joris Luyendijk, Kysia Hekster en rechter Edgar du Perron. Zie oudekerk.amsterdam