AMSTERDAM - Er is een pot met 450.000 euro te verdelen in Amsterdam-Centrum en er zijn meer dan 60 overgebleven ingediende plannen waar men uit kan kiezen. Is de Centrumbewoner te lui, te arrogant.… of snapt ie het stemprincipe niet?

Of de campagne van Centrum begroot wel voldoende is, is een ander feit. Het krantje dat zou komen, kwam er niet… wel kwam er een tweede brief om mensen alsnog aan te sporen om te stemmen. Maar alle Amsterdamse kranten en tv ‘zwijgen’ over het fenomeen Centrum Begroot, behalve het Amsterdams Dagblad..! Dat is wel apart te noemen(At5 wordt gefinancierd door de Gemeente Amsterdam, het Parool krijgt vaker tips vanuit het Stadhuis…).

Er zullen vast meer stemmen komen dan in 2021.. maar waar blijven al die andere duizenden stemmers? De bewoner in Stadsdeel Centrum heeft vaak iets te melden over zijn deel van de stad, “te vol, te lawaaiig, teveel coffeeshops, de ‘stomme’ fietsers die door rood rijden, de ‘domme’ toeristen die op fietspaden lopen, die taxi’s die rondjes rijden, het hoge parkeertarief etc.etc.”

Er wordt veel gesproken over ‘mee willen denken, mee willen doen’ en dus kan men nu een stem uitbrengen als centrumbewoner… Maar niemand van de bedenkers, van de ambtenaren, van de stadsdeelcommissieleden, bestuur en de plannenmakers, begrijpt waarom vele mensen dan niet gaan stemmen!

Het kan niet het principe van het gebruik van een computer zijn om niet te gaan stemmen, ok als je veel op kleine plannen stemt duurt het even voordat je 450.000 euro hebt uitgegeven…! Maar men kan naar buurthuizen gaan om geholpen te worden…! Maar wat is het toch dat de centrumbewoner, groot, klein, jonger en ouder nu weghoudt van het stemmen bij Centrum Begroot?

Met nog 7 dagen te gaan - t/m 18 juli 23.59 uur - wordt het spannend; 9.900 stemmen zullen vast gehaald worden, maar waar blijven die andere ruim 70.000 stemgerechtigden met hun stem?

Dus wie straks een bankje in zijn straat ziet verschijnen, een heleboel fietsjes voor een speeltuin ziet voorbij fietsen op weg daarheen, jeugdhonk voor de deur, groen op daken van woonboten ziet komen en meer: heeft zonder stemmen niet bijgedragen aan het vervolmaken van dit mooie participatieproject; Centrum Begroot.