AMSTERDAM - Het is een week na de openstelling van de stemsite waar bewoners van Amsterdam centrum kunnen stemmen op plannen waar men geld aan wil uitgeven.

In 2023 zijn dat bij Centrum Begroot ruim 60 plannen waar men in 10 gebieden uit kan kiezen. Plannen per gebied, waar bewoners o.a. een plan hebben ingediend. Koploper op dit moment zijn de bewoners op de Oostelijke eilanden met ruim 750 uitgebrachte stemmen, een goede tweede zijn de bewoners in Jordaan Noord. Het laagste aantal uitgebrachte stemmen zit tot nu toe in ‘Burgwallen/Oude Zijde’-gebied met een kleine 250 stemmen.

Eerdere jaren kon men stemmen op alle ingebrachte plannen, maar daardoor kregen kleine buurtplannen minder kansen. Echter het betekent ook dat bijvoorbeeld mensen die op een bepaald plan buiten hun buurt zouden willen stemmen, bijvoorbeeld op wijkcentrum d’Oude Stadt, daar niet op zouden kunnen stemmen. Ontbreekt er dan voor iedereen een stem extra uit te brengen, bijvoorbeeld’ een ‘vrije’ keuze-stem voor allen, buiten het gebied zelf?

Een gebied ‘Burgwallen/Nieuwezijde’ had geheel geen plannen, deze bewoners zijn dus ‘vrijgesteld’ van stemmen. Overigens zijn er nu enkele gebieden waar men op plannen kan stemmen waar het gebied daarna nog geld “overhoudt”… Dat kan natuurlijk, is minder spannend maar voor sommige deelnemers een prettig gevoel: ‘We halen het zeker!” In andere gebieden is het echt een strijd.

In elk geval lijkt het al op een mooi tussenstemgetal: ruim 4.440 stemmers in een week! Men kan nog stemmen als binnenstadbewoner met zijn ontvangen stemcode t/m 19 juli a.s.