AMSTERDAM - Cardiologencongres ESC, European Society of Cardiology, komt in 2023 naar Amsterdam. Cardiologen uit de hele wereld presenteren en bespreken op dit congres de laatste ontwikkelingen, onderzoeken en inzichten op het gebied van hart- en vaatziekten. Voor de coronacrisis trok dit congres ongeveer 30.000 deelnemers uit 140 verschillende landen. Deelnemers kunnen er straks voor kiezen ook digitaal het congres te volgen.

Wethouder Victor Everhardt (Economische Zaken): “Amsterdam investeert de komende vier jaar 3,7 miljoen euro in het werven van congressen. Het is een mooie start van ons nieuwe congressenplan dat het bekende cardiologencongres ESC straks naar Amsterdam komt. Ik kijk er naar uit om dit congres en zijn bezoekers te ontvangen in onze stad. Het congres biedt een mooie kans voor samenwerking met Amsterdamse universiteiten en bedrijven op het gebied van de Life Sciences & Health, en specifiek op het vlak van hartonderzoek.”

Isabel Bardinet (CEO ESC): “Amsterdam is een unieke stad, met een rijke cultuur en een goed leef- en wetenschappelijk klimaat. De stad heeft een hele bijzondere setting en rijke geschiedenis, en tegelijkertijd kijkt de stad ook vooruit. De ESC en Amsterdam delen de wens om hart- en vaatziekten te genezen en verminderen en daarin werken we samen, zoals we eerder ook hebben gedaan.”

Nieuw congressenplan
Amsterdam heeft sinds kort een nieuw congressenplan. Dit plan moet ervoor zorgen dat Amsterdam een van de belangrijkste congressteden in Europa wordt. De laatste jaren schommelt Amsterdam rond de top 10 van de ranglijst van de International Congress and Convention Association, achter steden als Parijs, Barcelona, Lissabon of Kopenhagen. Congressen zorgen voor inkomsten, werkgelegenheid, opleidingsplekken en een versterking van lokale economische sectoren, zoals Life Sciences & Health. Ook trekken congressen zakelijke bezoekers aan die voor relatief weinig overlast en druk op de openbare ruimte zorgen. Congressen vinden meestal plaats buiten het hoogseizoen en de bestedingen van de congresbezoeker aan horeca en cultuur zijn hoog. Ook verblijven bezoekers niet alleen in het centrum, maar verspreid over de stad.

Amsterdam wil vooral niet-commerciële congressen op de gebieden Life Sciences & Health, Tech, duurzaamheid, FinTech en de creatieve industrie aan de stad verbinden. Amsterdam gaat de congresbezoekers in contact brengen met bedrijven, talent, universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra in de stad en regio om zo samenwerking en innovatie te stimuleren. Congressen zorgen zo voor meerwaarde voor bewoners en bedrijven, en voor maatschappelijke impact.

Elke geïnvesteerde euro in het Amsterdamse congressenplan heeft een verwachte financiële meerwaarde voor Amsterdam en haar ondernemers van 51 euro dit jaar, oplopend tot 194 euro in 2024.