AMSTERDAM - Vandaag is aan de waterkant van de Weesperzijde het beeld van Leendert Pop officieel onthuld. Het beeld staat er ter nagedachtenis aan de ouderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Joods Pension Verdooner woonden en om het leven zijn gebracht. Leendert Pop was één van hen. Het beeld is ontworpen en gemaakt door kunstenares Louise Schiffmacher van Teylingen. Zij woont in het pand van het voormalig pension. Dankzij de betrokkenheid van buurtbewoners staat het bronzen beeld nu op een sokkel schuin tegenover het vroegere pension Verdooner.


Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege:

“Met dit beeld geven we niet alleen weer gezicht aan Leendert Pop, maar vertellen we ook het verhaal van zijn ruim dertig medebewoners van Pension Verdooner. En nog breder, de duizenden andere Joodse buurtgenoten die slachtoffer werden van de holocaust. Vandaag de dag is er weinig dat ons herinnert aan die tijd dat Oost, en zeker de Weesperzijde, een levendige Joodse buurt was. Het is de hoogste tijd dat we deze geschiedenis weer zichtbaar maken.”.

Leendert Pop

Aan Weesperzijde 141 woonden tijdens de Tweede Wereldoorlog 39 Joodse bewoners. Leendert Pop (1859-1943) was één van hen. Gedurende zijn loopbaan werkte hij als diamantbewerker en eigenwerkmaker op de Albert Cuypmarkt. Hij was vader van elf kinderen. Op 83-jarige leeftijd is hij, net als alle andere bewoners van het pension, gedeporteerd door de bezetter en om het leven gebracht in een vernietigingskamp. Louise Schiffmacher van Teylingen en haar man Henk ontdekten dat zij in het voormalige pension woonden. Zij kwamen in contact met de nabestaanden van de vroegere bewoners en ontvingen een foto van Leendert Pop. Aangedaan door zijn unieke uitstraling en de geschiedenis van hun huis maakte Louise het kunstwerk om de overleden bewoners te herdenken.

Gedragen door de buurt

Het beeld kon tot stand komen dankzij donaties van buurtbewoners en familie. De opbrengsten van een crowdfunding maakte het mogelijk om het beeld in brons te gieten en een geschikte sokkel aan te schaffen. Alle namen van de omgekomen bewoners staan op de sokkel. Dankzij de inzet van Louise en Henk Schiffmacher, stadshistoricus Rogier Schravendeel en stadsdeel Oost staat het beeld nu schuin tegenover huisnummer 141. Vanaf nu is Leendert Pop terug bij het pension en zal hij weer over de Amstel kijken.

Bij de drukbezochte onthulling hield stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege een toespraak en verzorgden zangeres Rivka Worms en pianist Marcel Worms een muzikaal optreden. Tijdens de herdenking sprak ook de kleinzoon van Leendert Pop. Rabbijn Rookmaaker sprak het Jizkor en Kaddisj gebed uit. De aanwezigen legden tenslotte een steentje bij het beeld.