HOOFDDORP - Stankoverlast, afval dat de tuinen in waait en misschien nog wel het ergste: muizen. Het rondzwervend huisvuil zit de bewoners van de Fanny Blankers-Koenlaan hoog. Hoewel ze dagelijks melden bij de gemeente, lijkt niets te veranderen. Het rondzwervend huisvuil bij de ondergrondse afvalcontainers is dagelijkse kost voor de bewoners bij de Fanny Blankers-Koenlaan. Omdat de containers vaak vol zitten, wordt het afval vaak ernaast gedumpt, met alle gevolgen van dien.

"We praten niet over een paar vuilniszakken, want die worden nog wel vaak door ons erin gegooid als we het zien. Maar hele huisraden staan er. Wat mensen kwijt willen, gooien ze er neer" zegt Rachelle Jubithana. Volgens de buren is dit al jaren aan de gang, maar het afgelopen half jaar is het verergerd.

Storend
"Het is heel erg storend. Het stinkt gewoon, je ruikt continu die bende. Het waait daarnaast ook allemaal je tuin in", zegt Rachelle. "Constant zijn we vieze doekjes en voedsel aan het opruimen. Vogels en andere beesten pikken het open. Daar heb je ontzettend veel overlast van." Hoewel de buren vinden dat het een taak is van de gemeente, ruimen ze het toch telkens weer op. Ouder echtpaar Antoinette en George Albregts staan eens in de zoveel tijd met een hogedrukspuit de stoep schoon te spuiten en met een emmertje het vuil weg te schrobben.

Melden
De buren zeggen het melden inmiddels zat te zijn. "Ik meld het dagelijks bij de gemeente", zegt Rachelle Jubithana. Ze is niet de enige. "Ik heb een vaste lijn met de gemeente", vertelt Antoinette Albregts. "Ze komen dan wel, maar de volgende dag is het weer het zelfde liedje." Afgelopen week was het zo erg dat de vuilniszakken opengescheurd lagen op straat. "Ook daar heb ik melding van gedaan. De gemeente zegt vervolgens dat ze er een melding van maken. Anderhalve dag later ligt het er nog steeds."

Muizenoverlast
Zo'n zestig huishoudens maken gebruik van de ondergrondse containers. Er is er één voor GFT-val en één voor het restafval. Niet genoeg wat de bewoners betreft: "Dat ding zit om de haverklap vol. En dan keilen de mensen het naast de bak neer."

"We hebben last van muizen 's winters. Dat is toch absurd?", zegt mevrouw Albreghts. De buren die het afval dumpen doen het volgens de bewoners vaak 's nachts, waardoor het moeilijk is om ze te betrappen.

Oplossing
Op dit moment worden de bakken twee keer per week geleegd. "Misschien een extra bak, of moeten ze het vaker leger, of beter controleren, misschien moet het beter worden meegenomen in de handhaving", beredeneert Rachelle. "Ik weet het niet. Als er maar een oplossing komt. We zijn het zat." Gemeente Haarlemmermeer en afvalinzamelaar Meerlanden laten weten bekend te zijn met het probleem. Er wordt gewerkt aan een juiste oplossing om te voorkomen dat de bakken te vaak vol zijn.