AMSTERDAM/ARNHEM - Onze oud stadsdeelwethouder van Amsterdam Slotervaart en oud gemeenteraadslid, Ahmed Marcouch kreeg gisteren een speciaal cadeau; Het boek over het leven en werk van schilder J.B. Discart.


Jean Baptiste Discart (Modena, 1855 - Parijs, 1940) was een schilder die al vanaf ca. 1880 bezig was met het maken van oriëntalistische schilderijen. Werk waarbij men de mens, de vakman aan het werk zag in zijn eigen vakgebied. Hij gaf het dagelijks leven in Tanger, Marokko gedetailleerd weer. Voor die tijd iets nieuws. Daarnaast maakte dezelfde schilder vele portretten van telgen uit bekende Nederlandse families, waardoor hij zijn tijd op menig buitenhuis in Nederland doorbracht.

Drs. Theo Kralt is bekend door zijn schrijfstijl, zijn historische interesse en zijn diepgaande onderzoeken als hij een boek schrijft. Dit boek over J.B. Discart, dat binnen een jaar reeds vertaald werd in het Engels, bevat o.a. portretten en meer van zes bekende mensen in Arnhem en omgeving; vandaar de presentatie aan de Burgemeester van Arnhem. Het geeft een inzicht over het leven en werk van J.B. Discart, zijn schilderijen, zijn woon- en verblijfplaatsen en bevat korte biografieën van de geportretteerden.

De werken van J.B. Discart over zijn tijden in Noord-Afrika zijn uitermate zeldzaam geworden. Deze werden voor de kunsthandel gemaakt en zijn over de gehele wereld verspreid geworden. De portretten bevinden zich veelal nog altijd in familiebezit. Zie ook https://www.facebook.com/boekjbdiscart/ en www.jeanbaptistediscart.com