AMSTERDAM - In heel Nederland was het gisteren burendag. Men kon met elkaar iets samen doen, koffie drinken en meer. Met het mooie weer waren er allerlei buitenactiviteiten.


Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren op de 4e zaterdag in september. In 2021 viel Burendag op 25 september. “Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt”, aldus de landelijke organisatie www.burendag.nl

In Amsterdam waren er diverse burenactiviteiten zoals: ‘meer mensen laten genieten van de buurttuin’ van de Weesperzijde, ‘opening nieuwe Kerkstraat met hapjes en drankjes’, het Begijnhof met ‘groenbakken vernieuwen’, ‘buurt- en burendag’ bij Wijkcentrum d’Oude Stadt in de Kerkstraat 123, ‘moddermolen vergroenen’ bij het Pentagon en ‘Burendag 2021’ bij het Spinozahof.

Dit zijn maar enige voorbeelden die er in Amsterdam te doen waren. Leuk was het dat oude buren soms hun buurtje missen en ook even komen ‘buurten’ zoals hier Tonnie en Jan Jansen(schoenontwerper) die ondanks drukte met een tentoonstelling in Museum Jan even langs kwamen voor een drankje bij Wijkcentrum d’Oude Stadt. Zelf hadden ze lekkers van burenbanketbakker Holtkamp meegenomen. Terwijl andere buren de koekjes Eberhardjes ook al hadden meegenomen.

Alwaar een van de gasten(schrijfster Nellie Bakboord) bijna flauwviel toen zij haar idool, Jan Jansen, waar zij in de tachtiger jaren al schoenen van kocht, in levende lijve tegenkwam! Dit moment werd door een van de andere buren vastgelegd! Weer mooie momenten en het ‘speciale’ van een burendag: contacten leggen met buurtgenoten!