AMSTERDAM - De buurt Buitenveldert in Amsterdam maakt op zaterdag 26 september (Burendag) kans op de Gouden Buurt Award van Nederland. Nextdoor, de hub voor de buurt, heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de leefbaarheid van buurten in Nederland. Dankzij 21 duizend respondenten heeft Nextdoor voor meer dan 4 duizend buurten een leefbaarheidsscore kunnen bepalen. Op basis van de uitkomsten van de enquête is er voor elke provincie een buurt top vijf bekend. De wijk Buitenveldert in Amsterdam scoort gemiddeld beter dan de overige buurten, maar ook de Amsterdamse Schinkelbuurt en de wijk Nieuw-Sloten, Kersenboogerd in Hoorn en Ramplaankwartier in Haarlem zijn hoog geëindigd wat betreft leefbaarheidsscore. Buitenveldert neemt het landelijk onder andere op tegen de wijk Oog in Al in Utrecht, Heijenoord in Arnhem, Bezuidenhout in Den Haag, Belcrum in Breda en Amby in Limburg.

In Buitenveldert zijn er relatief gezien de meeste buurthulp initiatieven ontstaan gedurende de coronapandemie. Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat 76% van de inwoners van de Schinkelbuurt vindt dat zij goed contact hebben met hun buurtgenoten. In het Ramplaankwartier in Haarlem zou 90% van de inwoners zijn of haar sleutels bij een buurtgenoot durven afgeven wanneer zij op vakantie gaan, in Buitenveldert ligt dit percentage met 67% het laagst. Met een gemiddelde van boven de 75% vinden de inwoners van alle wijken in die in deze top 5 zijn geëindigd dat er meer dan genoeg (groen-)voorzieningen in de buurt te vinden zijn.

Het landelijke onderzoek is in opdracht van Nextdoor uitgevoerd door Talentenlab. De totaalscore per wijk is opgebouwd uit drie basiselementen. Dit zijn de gemiddelde wijkscores wat betreft de mate van tevredenheid over onder andere (groen-)voorzieningen in de buurt, de samenwerking in de buurt, het onderling vertrouwen, het onderlinge sociale contact en de mate waarin mensen zich veilig voelen in hun buurt. Ook het totaal aantal nominaties per buurt en het aantal benoemde hulpinitiatieven sinds de coronapandemie hebben meegewogen in de totaalscores. De buurt die ten opzichte van de elf andere provinciale kanshebbers het hoogst scoort op alle onderzoeksthema’s, wordt op Burendag uitgeroepen tot Gouden Buurt van Nederland. Een belangrijke missie van Nextdoor is buurten bij elkaar brengen omdat sterke buurten bijdragen aan een vriendelijke wereld, waarin iedereen een buurt heeft om op te bouwen.