AMSTERDAM - In de tuin voor het karakteristieke Poortgebouw van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord staan vanaf 28 mei vijf houten huizen. De huizen stellen vijf gebouwen voor die hier hebben gestaan, voordat alles in dit gebied zo snel begon te veranderen. Hier verrijzen luxe appartementencomplexen naast oude arbeiderswoningen en is de ongelijkheid zichtbaar en onzichtbaar aanwezig. ​Vanwege het coronavirus staan we deze tijd als samenleving voor grote beslissingen over solidariteit, zorg en kansengelijkheid. Een goed moment om ​op deze plek bij deze verhalen stil te staan. Als bezoeker kun je de huizen individueel en op ieder moment dat het jou uitkomt bezoeken. Binnen luister je naar de toekomstdromen van kinderen die hier hebben gewoond en kom je erachter hoe groot de kans is dat zij hun dromen kunnen waarmaken.


Onderzoek naar armoede en ongelijkheid
In 2018 en 2019 deed Stichting Nieuwe Helden een artistiek en journalistiek project naar​ ​ armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen. In de zomer van 2019 kwam dit onderzoek samen in het project The Village Oostende: een app gestuurde interactieve, theatrale tentoonstelling van 2,5 kilometer. Tijdens het theaterfestival Theater aan Zee in Oostende, België, was The Village in zijn geheel 10 dagen lang te bezoeken. De app leidde het publiek langs 7 kunstinstallaties die allemaal meer inzicht in het thema Ongelijkheid probeerden te geven. In onze tuin staat nu een van die installaties. We hebben haar mee terug naar huis genomen, naar Amsterdam Noord.

In de huizen en hoofden van kinderen
De maquettes staan zo hoog op palen dat je er als bezoeker met je hoofd in kunt gaan staan. Op de buitenkant van ieder huisje staat de naam van een kind en zijn of haar leeftijd. Eenmaal binnen bekijk je de toekomstdromen van kinderen, door middel van tekeningen en losse woorden op de muren. Eefje, 9 jaar, droomt er bijvoorbeeld van om later een groot huis met 7 kamers te hebben. 1 kamer helemaal speciaal als speelkamer voor haar 3 dochters. Ook wil Eefje graag werken als stewardess en de hele wereld overvliegen. Via de audio op je telefoon hoor je vervolgens welke kans van slagen Eefjes dromen hebben. We hebben haar toekomstdromen namelijk laten ​factchecken door sociologen, economen en antropologen. Op deze manier proberen we het publiek op een

directe manier bewust te maken van de grote verschillen die er nog altijd bestaan, maar die we vaak niet zien.

Praktisch
Locatie

Deze installatie staat op de groene driehoek voor het Poortgebouw, aan de Buiksloterweg.

App
Om de verhalen te kunnen luisteren heb je een speciale app nodig. Ga naar je ​Play- of Appstore​ en zoek op ​New Heroes Village. ​Installeer de app. Wanneer je voor de op locatie voor de huisjes staat klik je op ​Tolhuistuin ​en open je het hoofdstuk ​Ocharme​. Vanaf daar wijst de rest zich vanzelf.

Deze installatie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Tolhuistuin Amsterdam en Stichting Nieuwe Helden. Ga naar ​ www.ocharme.nl ​ | ​ www.stichtingnieuwehelden.nl ​ | ​ www.tolhuistuin.nl ​ voor meer informatie.