AMSTERDAM - Sandwichshop Sal Meijer: De enige koosjere broodjeszaak in Nederland. De zaak zat ooit in de Jodenbreestraat, daarna verhuisden ze naar de Nieuwmarkt, vervolgens naar de Scheldestraat. Nu zitten ze alweer een half jaar aan de Buitenveldertselaan.

In 1957 nam Sal Meijer een restaurant over in de Jodenbreestraat. Naast dit restaurant zat een koosjere slager; daar werkte zijn zoon. Het gezin Meijer verhuisde naar de Nieuwmarkt. En langzaam maar zeker onstond daar in de jaren 60 een begrip in Amsterdam: ‘broodje Meijer’.

December 2015

Nadat dochter Marjan in 1972 trouwde met Maurits Blog, ging het steeds voortvarender met de Sandwichshop van Sal. Geliefd en beroemd vanwege de koosjere en vers belegde broodjes. In 1981 namen schoonzoon Maurits en dochter Marjan de zaak over. Dat deden ze jarenlang. Tot december 2015.

Dagje ouder

Eind december 2015 sloot Sandwichshop Sal Meijer aan de Scheldestraat. De trouwe klanten treurden, maar Maurits en Marjan werden beiden een dagje ouder en er was geen opvolger. Totdat vaste en enthousiaste klant Claudia Koppert en haar man zich in de zaak mengden. Samen met het echtpaar Blog zetten zij Sal Meijer weer voort. Vorig jaar heropende de Sandwichshop de deuren. Dit keer aan de Buitenveldertselaan. Broodjes pekelvlees, halfom, ossenworst: alles vond en vìndt weer gretig aftrek.

Als vanouds

“Klanten komen uit heel Nederland én zelfs vanuit de hele wereld. De eerste maand na de verhuizing naar Buitenveldert was het bomvol. Er kwamen twee keer zoveel mensen dan de broodjeszaak kon bolwerken. Maar nu is het weer als vanouds ‘gewoon’ druk, vertelt Maurits. Ook Marjan werkt weer in de zaak. ”Het bevalt ons heel goed hier. We zitten hier op een toplocatie in het hart van de Joodse gemeenschap. Met een tramhalte voor de deur, gratis parkeren, en een terras.”

Sfeer en broodjes

Alles wordt beneden in de keuken zelf gemaakt of bewerkt volgens eigen recept van producten van de beste kwaliteit. De zaak staat onder rabbinaal toezicht. Aan de muur hangen straks levensgrote foto's van vorige zaken. “Mensen komen niet alleen vanwege het koosjere eten”, vertelt Koppert, “maar ze komen ook voor de sfeer, en natuurlijk omdat ze de broodjes heel lekker vinden.”

Vooral de reuring

”Het hele Amsterdamse Joodse leven speelt zich hier af”, zegt Blog. “We werken niet alleen hier, maar we wonen er ook. Alles is op loopafstand: de Joodse school waar de kleinkinderen op zitten, de synagoge, en hier om de hoek is het Amsterdamse Bos. Daar komen we graag. Aan stoppen denk ik nooit meer. Ik vind het spelletje veel te leuk, vooral de reuring en het maken van goede producten.”