AMSTERDAM - Vandaag komt schrijver Ruurd Mulder aan het woord over zijn boek ‘Schandalen in de kunst…’

Vanavond 27 december 2021, bij Salto Amsterdam, Briljantjes TV W 83, 19.00uur, als afsluiter van een serie kunst- en cultuurprogramma’s in 2021. “Het pad naar artistieke roem lijkt te zijn geplaveid met schandalen. Veronese wist maar ternauwernood te ontsnappen aan de klauwen van de inquisitie, Rembrandt schoffeerde zijn klanten en Andy Warhol schilderde soepblikken, omdat hij daar zin in had. Wim T. Schippers zorgde ervoor dat er in Museum Boijmans van Beuningen een penetrante pindakaasgeur hing, Banksy haalde een van zijn duurste werken door de papierversnipperaar en Maurizio Cattelan plakte met ducttape een banaan op de muur van Art Basel.”

Kortom: Schandalen en provocaties komen de naam van een kunstenaar vaak ten goede. Dat is opmerkelijk, want buiten de kunsten wordt niets zo gevreesd als een schandaal. Deze breken reputaties. Maar de kunstenaar die een kruitvat doet ontvlammen, blijkt na het optrekken van de rook een beroemdheid te zijn. Hiermee is niet gezegd dat iedere opzienbarende actie door een kunstenaar voor ophef zorgt.

“Ieder tijdperk krijgt de rel die het verdient”. Wat wel of niet leidt tot een schandaal, zegt iets over de tijd waarin het zich afspeelt. Het boek laat de kunstgeschiedenis van zijn meest lichtvoetige kant zien en valt te lezen “als een pleidooi voor het behoud van de bijzondere positie van kunst binnen onze samenleving”, aldus de schrijver en de uitgever.

Over de schrijver, Ruurd Mulder is docent cultuur- en mediamarketing aan de HvAmsterdam. Eerder schreef hij het boek ‘De kunst van Cultuurmarketing’.

Salto tv is in Amsterdam en landelijk te zien op en rond kanaal 269 en anders kan men het programma later terugkrijgen via Salto Amsterdam Briljantjes aflevering W 83. Productie/editor Gonny van Oudenallen. Verder zijn in deze aflevering ook de dichters Kees van Meel en Enno Paulusma aan het woord.