AMSTERDAM - Deze preventieve campagne met de naam ‘veilig en warm de winter door’ moet de inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland (Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel) handvatten geven om hun woning op een betrouwbare manier te verwarmen. De aanleidingen hiervoor zijn de stijgende energieprijzen en de komst van de winter. Deze campagne start, net na de ingang van de wintertijd, op 31 oktober.

Gedragsverandering door voorlichting
De brandweer geeft met deze campagne voorlichting aan de inwoners van de regio. Er zijn zeven tips opgesteld die als uitgangspunt genomen worden (zie bijlage poster). Door deze tips op te volgen zorgt men ervoor dat de woning op een veilige en verantwoorde manier wordt verwarmd. Naast het geven van deze voorlichting wil de brandweer mensen aansporen dit ook toe te passen. Dit met als doel het aantal meldingen van woningbranden en CO-vergiftiging, beter bekend als de stille sluipmoordenaar, te verminderen.

Ventileren scheelt geld en energie
Het klinkt tegenstrijdig maar frisse lucht is niet alleen belangrijk om CO-vergiftiging te voorkomen, het is ook droger dan de vochtige lucht die in een woning ontstaat. Droge (buiten) lucht verwarmt sneller dan vochtige (binnen) lucht. Hierdoor hoef je minder te stoken en dat scheelt kosten. Goede ventilatie en frisse lucht in een woning zorgt ervoor dat de kwaliteit van de lucht in de woning beter blijft zeker wanneer er meer gebruik wordt gemaakt van kaarsen of kachels om het huis te verwarmen.

Samenwerking met de gemeenten
De brandweer pakt groots uit en werkt samen met verschillende partners. Zo wordt er samengewerkt met de gemeentes uit de regio. De campagne zal verspreid worden via onder andere de gemeentehuizen, voedselbanken, maatschappelijke instellingen. Op alle uitingen wordt er voor meer informatie gelinkt naar de website: www.brandweer.nl/veiligenwarmdewinterdoor.