TILBURG – Precies een jaar na ‘De Kwartiermaker’ komt auteur Juul Martin Williams opnieuw met een historische novelle, ‘Borduren in het donker’. Deze novelle die gelijktijdig in het Engels wordt uitgebracht onder de titel ‘Embroidering in the dark’, verschijnt nog deze maand.


‘Borduren in het donker’ speelt zich af in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog. In de herfst van 1917 - na drie loodzware jaren in het veldhospitaal achter de loopgraven - is chirurg Alistair MacEwen volledig ingestort. Hij wordt opgevangen in een nabijgelegen chateau.

In de zomer van 1926 keert hij terug naar Frankrijk om de vrouw te bezoeken die gedurende die laatste oorlogswinter voor hem zorgde, Ghislaine. Ook in haar leven heeft de oorlog diepe sporen nagelaten. Al snel na aankomst blijkt dat dit weerzien ingrijpende gevolgen heeft voor hen beiden en aan hun leven voorgoed een andere wending zal geven.

‘Borduren in het donker’ is weliswaar klein van omvang maar groots qua inhoud. Een literaire parel die je heden ten dage niet veel meer tegenkomt.

De auteur
Juul Martin Williams (Breda, 1959) studeerde geschiedenis, godsdienstwetenschappen en filosofie in Tilburg en Rotterdam. Zij werkte onder meer als counselor, keynote speaker, redacteur, copywriter, vormgever en koordirigent.

Juul schrijft sinds de brugklas poëzie, fictie en non-fictie in het Nederlands en het Engels. Zij recenseert voor Literair Nederland, beheert een eigen website en blogt geregeld op diverse social media. Haar gedicht ‘14 mei 1940’ werd in 2020 voorgedragen tijdens de herdenking van 80 Jaar Bombardement Rotterdam.

Momenteel werkt Juul aan een roman, een verhalenbundel en een opera. Verder worden er op haar initiatief stappen ondernomen om zowel ‘De Kwartiermaker’ als ‘Borduren in het donker’ te vertalen in het Frans.

Uitnodiging
De feestelijke presentatie van ‘Borduren in het donker’ en de Engelse versie ‘Embroidering in the dark’ vindt plaats op zondag 5 november van 14.30 tot 15.45 uur bij Giardino d’Italia aan de Huibevendreef 22 in Tilburg. Bij die gelegenheid zal de auteur het boek overhandigen aan degene aan wie het is opgedragen, een fragment voorlezen en de eerste exemplaren signeren. Vanzelfsprekend bent u daarbij van harte welkom. Graag vernemen wij van tevoren over uw aanwezigheid. Aanmelden kan via vandewaterhanneke@gmail.com.

Boekinformatie
‘Borduren in het donker’ telt 118 pagina’s en wordt als paperback uitgegeven via Boekengilde. De consumentenprijs bedraagt € 14,-. Uiteraard is voor u de reguliere boekhandelskorting van toepassing. Het ISBN luidt 978-94-649-1014-8.

‘Embroidering in the dark’ telt 116 pagina’s en zal € 13,- gaan kosten. ISBN 978-94-649-1015-5