AMSTELVEEN - Nog voordat er bomen gekapt zijn gaat Rijkswaterstaat al nieuwe bomen aanplanten in het Amsterdamse Bos. Vanwege de geplande verbreding van de A9 tussen Holendrecht en Badhoevedorp moeten bomen en struiken verdwijnen.

Het lijkt de omgekeerde wereld want pas over een paar jaar gaat het werk van start maar volgende week al, plant Rijkswaterstaat 227 nieuwe bomen en 12 duizend struiken in het Amsterdamse Bos. De bomen worden strategisch geplaatst zodat wandelaars in het bos straks zo min mogelijk hinder zullen ervaren van de verbreding van de A9. Als in 2020 de bouw begint wordt het werk onttrokken door nieuwe bomen en bossages.

Pas over een paar jaar zal eenzelfde aantal bomen in het Amsterdamse Bos langs de A9 het veld moeten ruimen voor de verbreding van de snelweg. De huidige 3 rijstroken worden straks uitgebreid tot 4 rijstroken. Ook op andere delen van het traject tussen Holendrecht en Badhoevedorp moet straks een onbekend aantal bomen worden gekapt. Maar ook deze worden gecompenseerd door herplant van nieuwe exemplaren.

De nieuwe A9 krijgt nieuwe geluidsschermen, stil asfalt en wordt bij Amstelveen over een lengte van 1300 meter verdiept aangelegd met 3 overkappingen.