AMSTERDAM - Nadat een groot gedeelte van de Brunt-ijsplaat eind februari afbrak in Antarctica, ontstond er een lange, 150 meter diepe scheur in de ijsplaat. Nu kan BODY WORLDS Amsterdam met veel trots aankondigen dat er niet alleen een dinosaurus is gevonden in de scheur, maar ook dat deze geplastineerd zal worden om daarna tentoongesteld te worden in onze expositie op het Damrak.

Het betreft een vrouwelijke Austroraptor. Deze soort leefde tijdens het late Krijt in het gebied rond het huidige Argentinië, dat nog geen 1000 kilometer verwijderd is van de Brunt-ijsplaat. Hoewel de Austroraptor vrij lang is, rond de 6 meter, is zij maar 2,5 meter hoog waardoor de dinosaurus uitstekend in de expositieruimte van BODY WORLDS Amsterdam past.

Voor het plastinatie proces, uitgevonden door dr. Gunther von Hagens in 1977, wordt de dinosaurus naar Duitsland gebracht. Hoewel plastinatie is bedacht om menselijke lichamen te bewaren voor wetenschappelijk onderzoek en medische opleidingen, zijn er inmiddels ook al meerdere dieren geplastineerd, zoals een giraffe, leeuw en een struisvogel.

David van Luijn, CMO van Tourism Group International het moederbedrijf van BODY WORLDS Amsterdam, stelt: ”Toen bleek dat er bij onderzoek in de scheur een compleet geconserveerde dinosaurus was gevonden in het ijs zijn we snel in gesprek gegaan met de onderzoekers van de British Antarctic Survey die de vondst deden. Door middel van plastinatie, zal deze dinosaurus nog voor vele jaren in uitstekende conditie bewonderd kunnen worden bij ons in Amsterdam.”

Het plastinatie proces kost enige tijd. De verwachting is dat de Austroraptor begin april 2022 te zien zal zijn bij BODY WORLDS Amsterdam.