AMSTERDAM - Elio Heres is zo’n Amsterdammer die extra kleur geeft aan de stad. Compleet jezelf zijn, zonder je iets aan te trekken van het oordeel van anderen, daar gaat het om voor hem. En daarom is de Pride ook zo belangrijk.

Het liefst zou hij meer doen tijdens de Pride, maar daarvoor ontbreekt het simpelweg aan tijd. Naast het bijhouden van zijn blog en sinds kort ook zijn vlog – vooral over mode en styling - loopt Elio Heres (26) drie dagen per week stage en werkt hij twee dagen per week als teamleider bij Albert Heijn. En is hij een vaste waarde in het Amsterdamse uitgaansleven, vaak als stylist, host en performer. Maar de Canal Parade, daar is hij natuurlijk wel bij. Elio heeft bijna elk jaar iets gedaan voor Pride Amsterdam, zoals vorig jaar een modeartikel maken in het Europride magazine.

Energie

De Amsterdam Fashion Week is net voorbij, vier dagen lang was Elio bij zowat elke show en schreef hij erover op zijn blog. Voor zijn blog maakt hij met een team van fotograaf, make-up artist en assistenten regelmatig prachtige foto’s in opvallende maar ook stijlvolle creaties, waarbij het niet uitmaakt of een kledingstuk eigenlijk voor man of vrouw is bedoeld. Als het maar goed staat. En hij schrijft, met een gouden pennetje, over de zegeningen van de polkadot, kleurcoördinatie en alles wat hem verder bezighoudt.

Waar haal je de energie vandaan?

“Zo’n Fashionweek zijn wel vier hele intensieve dagen, maar ik vind het gewoon geweldig om daar bij te zijn en alles vanaf de front row te zien, geïnterviewd te worden en er zelf over te schrijven. Hier leef ik voor, en dat geeft energie. Ik blijf in balans door een afstudeerstage te lopen bij Cordaan als gedragsdeskundige, dan ben ik niet alleen bezig met frivole dingen maar ook met meer down to earth zaken. Eerder werkte ik drie jaar als mentor en vrijwilliger voor de kindertelefoon, ik vind het belangrijk om ook een serieuze bijdrage aan de maatschappij te leveren.”

Waarom steun je de Pride, wat betekent hij voor jou?

“De Pride is ontzettend belangrijk voor de bewustwording bij mensen dat het niet uitmaakt wat je bent, dat iedereen gewaardeerd en gerespecteerd moet worden. Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn, zonder zich te moeten verantwoorden of zich bedreigd te voelen. De Pride draagt daaraan bij, het laat op een positieve en feestelijke manier de diversiteit zien en draagt bij aan de acceptatie van de enorme diversiteit die er gewoon is bij mensen.”

Welke betekenis heeft de regenboogvlag voor jou?

“Die zouden we eigenlijk achter ons moeten laten. Homo, hetero, biseksueel, het zijn allemaal hokjes. Maar de seksualiteit van mensen is eigenlijk vloeibaar en past dus niet in een hokje. Door je te conformeren aan één zo’n hokje durf je er niet meer buiten, en kun je er op worden afgerekend. Terwijl het heel goed kan voorkomen dat een heteroseksuele man wel seks heeft met mannen, maar geen relaties. Of dat iemand over het algemeen meer op mannen valt maar er soms toch een vrouw of transseksueel tussen zit. Het is meer vloeibaar dus, en niet zwart/wit ja of nee, wel of niet gay of hetero. Tegelijk snap ik dat de vlag nog steeds een belangrijk symbool is voor de emancipatie van lhbti mensen. Laat hem dus nog maar even zijn werk doen.”

Hoe kleurrijk is Amsterdam?

“Het is de kleurrijkste stad van Nederland, dat is ook de reden dat ik hier woon. Maar Londen en Berlijn zijn nog veel kleurrijker. Daar zie je veel meer mensen die echt zichzelf durven zijn. Toch denk ik er niet aan om Amsterdam te verlaten. Ik denk dat Amsterdam in de jaren ’80 en ’90 meer zo was, veel kleurrijke figuren op straat en in het uitgaansleven, zoals in de RoXY. Er is nu veel meer saaiheid en eenvormigheid, ook in Amsterdam. Veel zwart, grijs en spijkerstof. Het lijkt alsof iedereen steeds meer achter elkaar aanloopt en niet wil opvallen. Ik kan hier in de stad meestal mezelf zijn, maar niet overal. In de buurt waar ik woon in Nieuw-West ben ik laatst op straat ernstig bedreigd, daar heb ik ook aangifte van gedaan. Dat is heel erg, maar ik ben niet van plan mij daarom aan te passen. Ik ontdek de laatste tijd steeds meer dat mensen die wat langer naar me staren niet per se negatief over me denken, eerder positief. Ik zie er vaak opvallend uit, dan trek je ook gewoon de aandacht.”

Waarom ben je trots op Amsterdam?

“Ik ben trots op Amsterdam omdat ze al van oudsher een stad is die geroemd wordt om haar diversiteit. Amsterdam is een wereldstad met de meeste nationaliteiten, de mooiste grachten en grachtenpanden, de steilste bruggetjes en de meeste fietsen. Een stad die een glimlach tovert op mijn gezicht als ik erdoorheen fiets, een stad die mij inspireert en verwarmt. Een stad waarin ik ben ontwikkeld, die mij heeft gevormd tot wie ik nu ben. Een stad waarin ik mijzelf kan zijn, maar waarin ik moet blijven vechten om mijzelf te mogen zijn.”