In de huidige Nederlandse arbeidsmarkt vraagt slechts 5,7% van de vacatures een WO denkniveau of diploma. Daarentegen zijn er viermaal zo veel vacatures voor werkzoekenden met een HBO diploma, dit volgens een nieuw onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.


Werkzoekenden met een WO diploma kunnen wel op een beter loon hopen: het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9.4% hoger dan HBO-niveau vacatures.


- Slechts 5,7% van de vacatures in Nederland vragen een WO denkniveau of diploma

- 24,2% van de vacatures vragen een HBO-niveau of diploma

- Het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9,4% hoger dan HBO-niveau vacatures

- Het grootste verschil in geadverteerd salaris is in Noord-Holland, waar het salaris voor WO-niveau vacatures maar liefst 17,4% hoger ligt dan voor HBO-niveau vacatures. Opmerkelijk is dat in Gelderland het salaris voor WO-niveau vacatures net geen 1% lager ligt dan voor HBO-niveau vacatures.

- Er slechts één vacature beschikbaar per 12 WO-afgestudeerden. Voor HBO-afgestudeerden is er één vacature beschikbaar per drie HBO-afgestudeerden.


Thomas De Schuyter, Country Manager van Nederland bij Adzuna, reageert: "Door het kleine aanbod WO-niveau vacatures is de waarde van een WO diploma zeker in vraag te stellen. Voor alle WO-niveau werkzoekenden die een baan kunnen vinden op hun niveau, is het hogere loon zeker een plus. Alle overige werkzoekenden moeten kijken naar vacatures die onder het niveau van hun diploma liggen."


Het aantal vacatures in Nederland die een WO diploma of niveau vereisen vormen in Nederland slechts 5,7% van het vacature aanbod. Vacatures waar een HBO diploma of denkniveau wordt gevraagd vormen 24,2% van het aanbod. In Utrecht is 8,1% van de lokale vacatures voor WO-niveau werkzoekenden. In Friesland daarentegen is slechts 2,3% van het aanbod voor werkzoekenden met een WO diploma of denkniveau.


Het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9,4% hoger dan voor HBO-niveau vacatures. In Noord-Holland is het verschil 17,4%, terwijl het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures in Utrecht slechts 3,6% hoger ligt dan HBO-niveau vacatures. Merkwaardig is dat in Gelderland het aangeboden salaris voor HBO-niveau vacatures hoger ligt dan voor WO-niveau vacatures.


Gebaseerd op de cijfers van het CBS is het opmerkelijk dat er vorig jaar 10% meer afgestudeerden waren met WO diploma's dan HBO diploma's, terwijl er momenteel onvoldoende vacatures op dit niveau beschikbaar zijn. Voor deze afgestudeerden is er is slechts één WO-niveau vacature beschikbaar per 12 WO-niveau afgestudeerden. Voor HBO ziet dit cijfer er veel beter uit, met één vacature per drie HBO-afgestudeerden.