AMSTERDAM - NEMO Science Museum, dat volgend jaar zijn 100-jarig jubileum viert, is gisteren op feestelijke wijze door de VriendenLoterij verrast met een eenmalige schenking van 950.000 euro. Dankzij deze bijdrage kan het Amsterdamse wetenschapsmuseum zijn jubileumjaar met heel Nederland vieren door honderd dagen lang door het land te trekken met een feestelijk programma vol wetenschappelijke experimenten. In totaal kon de VriendenLoterij dankzij haar deelnemers over 2021 met een bedrag van bijna 134 miljoen euro bijdragen aan behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen.

"De VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) is al jaren partner van een van de best bezochte musea van Nederland, NEMO. Dat het wetenschapsmuseum volgend jaar zijn 100-jarig jubileum viert, kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarom heeft NEMO een fantastisch, reizend programma vol wetenschappelijke experimenten ontwikkeld waar bezoekers door heel Nederland van kunnen genieten: een culturele ervaring, maar dan dicht(er) bij huis. Fantastisch dat wij daar dankzij onze deelnemers aan bij kunnen dragen." aldus Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij.

"Deze bijdrage is in deze bijzondere tijden echt een enorme opsteker voor ons. In 2023 bestaan we maar liefst 100 jaar. We willen als museum over wetenschap zorgen dat iedereen in Nederland nieuwsgierig blijft. En mensen, jong én oud, prikkelen om vragen te blijven stellen. Hoe zit iets in elkaar? Hoe werkt het? En zou het ook anders kunnen? Het is onze overtuiging dat onze samenleving nieuwgierige mensen hard nodig heeft om toekomstige uitdagingen aan te gaan," aldus Michiel Buchel, directeur NEMO Science Museum. "Door deze bijdrage kunnen we 100 dagen lang het land in, met een reizend programma vol spannende experimenten en een feestelijke afsluiting met het Gala van de Nieuwsgierigheid. Dankzij de steun van alle deelnemers van de VriendenLoterij gaan we er een fantastisch jaar van maken!"

Bijna 134 miljoen euro voor culturele partners en goede doelen

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna € 134 miljoen schenken aan 57 culturele partners en bijna 3500 goede doelen.